Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα για 8 αξιωματούχους – Προειδοποιεί για αντίμετρα η ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.46

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε Ρώσους πολίτες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα συγκαταλέγονται η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να καταγγέλλει αδικαιολόγητες και άχρηστες” κυρώσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ να καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση “να προχωρήσει πέραν των συμβολικών κυρώσεων” και “να πλήξει τους ολιγάρχες” του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Νταβίντ Σασόλι καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του και εναντίον άλλων επτά ευρωπαίων αξιωματούχων επειδή υπερασπίσθηκαν τον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

“Όπως φαίνεται, δεν είμαι ευπρόσδεκτος στο Κρεμλίνο; Δεν αμφέβαλλα…Καμία κύρωση ή εκφοβισμός δεν θα εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμένα να υπερασπισθώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την δημοκρατία. Οι απειλές δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε”, έγραψε ο Νταβίντ Σασόλι στο Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές κυρώσεις αποτελούν απάντηση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μαρτίου από την ΕΕ κατά ρώσων αξιωματούχων, ενέργειες, που για την Μόσχα, αποτελούν “ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της εσωτερικής και εξωτερικής ρωσικής πολιτικής”.

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφασή της για την επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων υπεύθυνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών κατά του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και για την μαζική και συστηματική καταστολή του δικαιώματος των συναθροίσεων στην Ρωσία.

Τα μέτρα περιλάμβαναν την απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας Αλεξάντρ Μπαστρίκι και ο γενικός εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ.

Στις 22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά των υπεύθυνων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, κυρίως για τον βασανισμό και την καταστολή μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και αντιφρονούντων στην Τσετσενία.-

Και στο βάθος ο Ναβάλνι

Ανάμεσα στα πρόσωπα κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Μόσχα, η Άσα Σκοτ, επικεφαλής του εργαστηρίου που είναι ειδικευμένο στις υψηλής τοξικότητας ουσίες της Σουηδίας, το οποίο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του γερμανικού εργαστηρίου που αποφάνθηκε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok, ο οποίος ανήκει στο ρωσικό χημικό οπλοστάσιο.

Η Ρωσία επέβαλε επίσης κυρώσεις στον εισαγγελέα του Βερολίνου Γεργκ Ράουπαχ και τον γάλλο βουλευτή Ζακ Μερ, ειδικό εισηγητή για την υπόθεση της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ναβάλνι στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

“Η ΕΕ έχει δικαίωμα να λάβει μέτρα ως απάντηση στη Ρωσία”

Την καταδίκη της ΕΕ εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει σε οχτώ Ευρωπαίους πολίτες την είσοδο σε ρωσικό έδαφος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή είναι “απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική”. Παράλληλα, σημειώνει ότι στοχεύει απευθείας την ΕΕ και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Τέλος, τονίζεται ότι “η ΕΕ έχει το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών”.

Related posts

Συρία: Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε ισραηλινή επίθεση στην περιοχή της Δαμασκού

banksnews

Ο γιος του Καντάφι θέλει να “αποκαταστήσει τη χαμένη ενότητα της χώρας” – Ονειρεύεται επιστροφή στην εξουσία

banksnews

Ολλανδία: Προς νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

banksnews

Πώς η τρομοκρατία εκμεταλλεύτηκε την πανδημία

banksnews

Γαλλία: Απογοήτευση για την “ήττα” του Μακρόν στις περιφερειακές εκλογές

banksnews

Αύξηση επιτοκίων ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τον φόβο του πληθωρισμού

banksnews

Βρετανία: Ο Τζόνσον πιθανόν να καθυστερήσει το τελικό στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων

banksnews

Τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός

banksnews

Μεξικό: Το υπ. Υγείας εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από κορονοϊό

banksnews