Του Γιώργου Σκορδίλη
Με ιστορικές αλλαγές στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) προχωρά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα εποχή για τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών παγκοσμίως.
Μετά από μια έντονη εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε μια σειρά σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αγγίζουν νευραλγικά ζητήματα του ναυτικού επαγγέλματος. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών:
-Αναγνώριση των ναυτικών ως “εργαζομένων πρώτης γραμμής” (key workers).
-Ενίσχυση των δικαιωμάτων επαναπατρισμού.
-Διασφάλιση της πρόσβασης σε άδεια εξόδου στη στεριά χωρίς υποχρέωση θεώρησης (visa-free).
“Ήταν μια επιτυχημένη και ιστορική εβδομάδα διαβουλεύσεων”, δήλωσε ο Helio Vicente, Διευθυντής Απασχόλησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS).
“Υιοθετήσαμε”, είπε, “αλλαγές που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν το μέλλον των ναυτικών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τη δέσμευσή μας να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται στη θάλασσα”.
Οι τροποποιήσεις δεν περιορίζονται μόνο στα τυπικά δικαιώματα. Επεκτείνονται και σε ζητήματα ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, με μέτρα κατά της παρενόχλησης και του εκφοβισμού.
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες των ναυτικών, εισάγεται υποχρέωση ύπαρξης του Διεθνούς Ιατρικού Οδηγού για Ναυτικούς και Αλιείς (ICS International Medical Guide) σε κάθε πλοίο.
“Η επιτυχία αυτής της εβδομάδας αποδεικνύει πως, όποια κι αν είναι η πρόκληση, όταν ενωνόμαστε, βρίσκουμε λύσεις”, τόνισε ο Tim Springett, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών Θεμάτων του ICS.
Οι νέες διατάξεις αναμένεται να επικυρωθούν επισήμως στη 113η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του ILO τον Ιούνιο, με την πλήρη εφαρμογή τους να τοποθετείται για τον Δεκέμβριο του 2027 – δίνοντας στη ναυτιλιακή κοινότητα χρόνο να προετοιμαστεί για μια αλλαγή που αναμένεται να επαναπροσδιορίσει το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος.