Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Στα 10 με 10,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού φέτος – Ρεαλιστικός ο στόχος των 15 δισ. το 2022

Για φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα φτάσουν με σιγουριά τα 10- 10,2 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη χρονιά είναι ρεαλιστικός -κι ενδεχομένως και συντηρητικός- ο στόχος για τουριστικές εισπράξεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε χθες, Τετάρτη από το βήμα του συνεδρίου ‘’Next is Now’’ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι ειδικά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς θα κινηθεί περίπου στο 65% του 2019, άρα στα πέριξ του 1,3- 1,4 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά τις προβλέψεις για τον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ. ενδεικτικό και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός) τα νούμερα αναθεωρήθηκαν δύο, τουλάχιστον, φορές, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η αρχική εκτίμηση ήταν για ένα 60% των εσόδων του 2019, ήτοι 11,5 – 12 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, έπεσε στο 50% και με το σφοδρό κύμα της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) έφτασε τελικά την άνοιξη του 2021 στα 40%- 45% του 2019, ήτοι ένα ποσό γύρω στα 7- 7,5 δισ. ευρώ.

«Από τον Ιούλιο και μετά είδαμε μία μεγάλη ανατροπή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ανοίξαμε με σχέδιο και αξιοποιήσαμε την πολύ καλή διαχείριση του 2020. Επιπλέον έπαιξε ρόλο και η διαφοροποίηση της Ελλάδας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης σε ό,τι είχε να κάνει με τις πτήσεις από τις ΗΠΑ όπου εγκαίρως είπαμε ότι δεχόμαστε Αμερικανούς και φτάσαμε τελικά να έχουμε μέσα στο καλοκαίρι 7 πτήσεις από 4 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Είχαμε τον μεγαλύτερο προγραμματισμό πτήσεων από Αμερική στην Ελλάδα φέτος ακόμη και σε σύγκριση με τα καλά χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Αυτή την στιγμή έχουμε τα αποτελέσματα του εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με 8,75 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων. Το τελικό νούμερο το έχει υπολογίσει ο ΣΕΤΕ από τον Ιούλιο και εκτιμάμε ότι σίγουρα θα φτάσουμε τα 10- 10,2 δισ. ευρώ που σημαίνουν συν 2 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας».

Ως προς τις εκτιμήσεις για το 2022, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι ο στόχος που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά στα 15 δισ. ευρώ είναι απόλυτα ρεαλιστικός και μάλιστα είναι μάλλον προς το απαισιόδοξο παρά προς το αισιόδοξο:

«Τα 15 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θεωρώ ότι -όπως και να εξελιχθεί η πανδημία μέχρι το Μάρτιο -είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος και δεν αποκλείεται να τον ξεπεράσουμε. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος κι ότι το 2022 θα είναι επίσης χρονιά πανδημίας, αλλά αυτό για την Ελλάδα ίσως να είναι πλεονέκτημα, γιατί η χώρα έχει καταφέρει τουριστικά τα δύο τελευταία χρόνια να θεωρείται ένας πολύ ασφαλής προορισμός διακοπών.

Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, ανάγκη αλλαγής του τουριστικού μοντέλου (δεδομένου ότι πολύ δημοφιλείς προορισμοί στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους), προβολή της χώρας με έναν διαφορετικό τρόπο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επόμενη μέρα, για την οποία είναι κρίσιμες και οι συνέργειες.

«Η δημοσιονομική κρίση άνοιξε τον δρόμο για τις συνέργειες μεταξύ Ιδιωτικού και Δημοσίου, έχοντας περάσει από διάφορες φάσεις και είναι σημαντικό ότι τώρα ακούμε τους φορείς της Πολιτείας να μιλούν για πράγματα που μιλούσε ο ιδιωτικός τομέας πριν πολύ καιρό. Σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική ανάγκη από ποτέ για συνέργειες σε καθημερινή και ουσιαστική βάση για την Ελλάδα που είναι το 5ο πιο ισχυρό brand παγκοσμίως».

- www.--.gr


Related posts

Κάνουν πίσω για τις χρεώσεις οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Eπιστρέφει η προκαταβολή, ως τον Δεκέμβρη η εξόφληση

banksnews

Ποια επιδόματα καταβάλλονται παραμονή Χριστουγέννων

banksnews

Το χτύπημα του ΕΝΦΙΑ στην αγορά ακινήτων: Η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ευρώπη

banksnews

H Tesla ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια

banksnews

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόεδρος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ

banksnews

ΕΦΚΑ: Πώς θα ξεμπλοκάρουν τη σύνταξή τους οι οφειλέτες επαγγελματίες και αγρότες

banksnews

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα καταβληθεί

banksnews

ΒΕΑΤ: Μέχρι τα τέλη του 2021 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί

banksnews