Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ – Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα θα πάρει «μεγάλο κομμάτι της πίτας» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για το μέλλον συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,

Klaus Regling

, με το υπουργό Οικονομικών,

Χρήστο Σταϊκούρα

, στο Οικονομικό

Φόρουμ των Δελφών

.

Ο κ. Regling υπογράμμισε ότι ήδη πριν την πανδημία η Ελλάδα είχε κάνει σημαντική πρόοδο το 2019, όμως μετά η πανδημία μας χτύπησε όλους και φυσικά δυσκολεύει όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς, όπως εκτίμησε είναι η χειρότερη οικονομική κρίση, αλλά «είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με της προηγούμενης δεκαετίας».

Ο ESM κατέχει το 55% του ελληνικού χρέους και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Regling, δεν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο, της οποίας το χρέος να διακρατείται σε τόσο σημαντικό ποσοστό από θεσμικούς επενδυτές και τόνισε ότι «το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλό» και θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και, όπως είπε, αν η χώρα μας τα πάει καλά, τότε θα βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές ανάκαμψης.

Ο κ. Regling εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δε θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

unnamed__2_

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ότι η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης, το αίσθημα των καταναλωτών ενισχύθηκε και ότι μειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ βγήκαμε με επιτυχία και στις αγορές.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς–παιδεία, ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλούς άλλους –αλλά τόνισε ότι όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν έχουμε και άλλες προκλήσεις μπροστά μας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά με το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «έχουμε νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δε θα γίνουν αυτόματα, χρειάζονται επίπονες προσαρμογές. Aυτό είναι το μήνυμα μου, ότι πρέπει να παρουσιάσουμε έργο».

Απαριθμώντας τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε για όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση, να εφαρμόσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, να εφαρμόσουμε το νέο νομικό πλαίσιο για το χρέος, να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, να εφαρμόσουμε την ψηφιακή μετάβαση και πολλά άλλα και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πανελλαδικές 2021: Αναμένεται αύξηση των βάσεων μετά τις ανακοινώσεις για τους εισακτέους στα ΑΕΙΤι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ζάεφ – Τι είπαν για τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα το τελευταίο «αντίο» στην 20χρονη Καρολάιν στην Αλόννησο

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επεκτείνεται το ράλι με μοχλό τις τράπεζες

banksnews

Η παντοδυναμία της ελληνόκτητης ναυτιλίας σε αριθμούς

banksnews

Η κυρία Μαριάννα Λάτση πωλεί τη συμμετοχή της στη Lamda Development

banksnews

Συντάξεις χηρείας: Πώς και σε ποιους θα δοθούν σήμερα οι αυξήσεις

banksnews

AP: Η Ελλάδα «πολεμά» την ύφεση με ψηφιακό μετασχηματισμό

banksnews

Ποιοι και πώς γλιτώνουν σήμερα 25% από τους φόρους τους

banksnews

Εφορία: Ηλεκτρονικό «δίχτυ» σε ακίνητα – αυτοκίνητα με στόχο νέου τύπου φόρο-ελέγχους

banksnews

Η Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής ενέκρινε τον διορισμό της Λαγκάρντ ως προέδρου της ΕΚΤ

banksnews

Φρ. Κουτεντάκης: Ο ΕΦΚΑ κρύβει τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

banksnews