Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα: το δολάριο, το ευρώ και το γουάν

Στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και στην συνεπακόλουθη απεξάρτηση της Ευρωζώνης από το αμερικανικό δολάριο αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

Κλάους Ρέγκλινγκ

, στο

6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

.

Μιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας «Financial Times» στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η δημιουργία του ευρώ ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς κρίσεων πριν από 40 περίπου έτη, όταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον Γουντς. Τότε οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν ότι η κοινή ενιαία αγορά θα έπρεπε να έχει ένα ενιαίο νόμισμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το ευρώ έγινε το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα παγκοσμίως, πίσω ακόμα από το δολάριο, αλλά η απόσταση που τα χωρίζει μειώνεται διαρκώς.

«Από το 1999 η αξία του δολαρίου σε μετοχές διεθνώς έχει μειωθεί πάνω από 12%. Δεν είναι η πρόθεσή μας το ευρώ να αντικαταστήσει το δολάριο, αλλά κινούμαστε προς ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και είναι σημαντικό η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτησή της από το δολάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, απαντώντας στην ερώτηση του Πίτερ Σπίγκελ για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και έπειτα ο Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησαν το δολάριο ως γεωπολιτικό εργαλείο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε συγκεκριμένα κράτη.

Πώς η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει το ευρώ
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, όπως την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών στην ΕΕ. «Ο όρος τραπεζική ένωση εμφανίστηκε το 2012. Από τότε έχουμε ήδη οικοδομήσει τους δύο βασικούς της πυλώνες. Έχουμε ήδη μια κοινή εποπτική αρχή και το ταμείο για την τραπεζική εκκαθάριση, του χρόνου μάλιστα θα έχουμε και το backstop. Μας λείπει ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή οι κοινές εγγυήσεις για καταθέσεις και η καλή διαχείριση κρίσεων. Εργαζόμαστε για να τα υλοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε ακόμα και στην κοινή έκδοση χρέους στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο ESM, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2019, εξέδωσαν ομόλογα 800 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το μέλλον του ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως, το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν και ενδεχομένως και άλλα δύο από την Ινδία ή τη Βραζιλία. «Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι (γκίλντερ)». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ειδήσεις σήμερα:Ινδία: Χορηγούν αντιπαρασιτικό φάρμακο στους ασθενείς με κορωνοϊό, παρά τις συστάσεις του ΠΟΥΤσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Η πανδημία δεν τελείωσε, κυρίαρχη η αγωνία για την επόμενη μέραΜεσανατολικό: Το Ισραήλ αποφασίζει σήμερα για χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Related posts

Wall Street: Ισχυρή άνοδος παρά το πολιτικό κλίμα

banksnews

Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

banksnews

Κοινωνικό μέρισμα: Ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

banksnews

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αυξημένες από πέρυσι οι συστάσεις επιχειρήσεων μετά την άρση του Lockdown

banksnews

Κορωνοϊός – ΟΠΕΚ: Ιστορικών διαστάσεων «μαχαίρι» στην παραγωγή πετρελαίου για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών

banksnews

ΑΑΔΕ: Τι θα ισχύσει με την έκπτωση 25% στην πληρωμή οφειλών Απριλίου

banksnews

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Nα διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί

banksnews

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις αναστολών και οι ημερομηνίες πληρωμών

banksnews

Ο Τιμ Κουκ πιέζει τον Τραμπ κατά των δασμών στην Κίνα: «Μπορεί να πλήξουν την Apple»

banksnews