Image default
TOP STORIES

Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία – Ξεκινά η επιδότηση δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί κατά πληροφορίες η προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα αποκτά τα ακίνητα- πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειολήπτων που πτωχεύουν ώστε να διατηρούν το δικαίωμα στέγασης έναντι ενοικίου και με την κρατική αρωγή και μετά την πάροδο 12 ετών θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η πενταετής επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που έχουν ενήμερα δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ρυθμισμένα δάνεια.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας πέραν των εισοδηματικών/περιουσιακών αφορούν στο υπόλοιπο της οφειλής που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 215.000 ευρώ.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από «πάγωμα»  σχεδόν 1,5 χρόνου λόγω της πανδημίας, αποτελεί σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικής σημασίας είναι η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου).

Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που αφορά στην επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, έχουν γίνει ήδη οι σχετικές διεργασίες και ξεκαθαρίζεται ότι θα αφορά -εφόσον οι θεσμοί δώσουν έγκριση – μόνο τους υφιστάμενους δικαιούχους.

Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία
Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, θα πρέπει:

-να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και

-να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα δημιουργηθεί εντός του 2022.

Προϋπόθεση είναι να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα πιστοποιείται ο χαρακτηρισμός τους ως ευάλωτου έτσι ώστε να λαμβάνουν και το σχετικό πιστοποιητικό.

Όσοι συναινέσουν στην παράδοση του ακινήτου τους θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, σε πρώτη φάση στην τράπεζα στην οποία θα συμφωνήσουν να παραδώσουν την πρώτη τους κατοικία και σε δεύτερη φάση στον Φορέα που θα συσταθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, η οποία θα προστατεύεται πλέον μόνο όταν κάποιος είναι ευάλωτος και το δηλώσει.

Εφόσον κάνει αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα θα έχει δικαίωμα επιδότησης από το κράτος τόσο κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας, όσο και στη συνέχεια, όταν ο Φορέας συσταθεί. Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο οφειλέτης θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.

Related posts

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

banksnews

Morgan Stanley: Για NPEs στο 10% θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ύψους 11,7 δισ. ευρώ

banksnews

Ιταλικές τράπεζες:Η ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης

banksnews

Ιταλία: Ένα ατύχημα που περιμένουμε να συμβεί

banksnews

Eurobank: Πότε θα ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία

NEWSROOM

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για δάνεια από ιδιώτες και επιχειρήσεις το Q4

banksnews

Ύφεση «καταπίνει» 20 – 40 δισ. και τον Τουρισμό -Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

banksnews

Ποια τα συμπεράσματα των αγορών από τις γαλλικές εκλογές

banksnews

Τα επικίνδυνα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν την τραπεζική ένωση της Ευρώπης

banksnews