Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν – Ξανά στο προσκήνιο ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και ο ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ θα συμμετάσχουν σε ένα συμβούλιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν που σκοπεύει να θεσπίσει η ηγεσία των Ταλιμπάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Ariana News TV του Αφγανιστάν την Τετάρτη.

Αμέσως μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, οι τρεις πολιτικοί δημιούργησαν ένα συμβούλιο συντονισμού για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων με μέλη των Ταλιμπάν για τη δημιουργία νέων κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργικού συμβουλίου που εκπροσωπεί ολόκληρη την αφγανική κοινωνία.

Το Foreign Policy ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενο πηγές κοντά στην ηγεσία των Ταλιμπάν, ότι “οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα σχηματίσουν ένα 12μελές συμβούλιο για να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν και θα προσφέρουν σε ορισμένα μέλη της πρώην κυβέρνησης που υποστηρίζετο από τις ΗΠΑ τα υπουργεία της επιλογής τους, καθώς προσπαθούν να σχηματίσουν μια διοίκηση αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, “οι τρεις πιο ισχυροί άνδρες στο ηγετικό συμβούλιο θα είναι ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν· ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή της ομάδας, Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, και ο άνθρωπος πίσω από τους νικητές στρατιωτική στρατηγική · ο Χαλίλ Χακάνι, ανώτερη προσωπικότητα του δικτύου Χακάνι”. “Αυτή η στρατηγική για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν αποφεύγει την αναβίωση θέσεων όπως ο πρόεδρος ή ο εμίρης”, πρόσθεσε το Foreign Policy.

Μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση και κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης μέσα σε λίγες ώρες. Αργότερα, ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος, καλώντας για ένοπλη αντίσταση ενάντια στους Ταλιμπάν. Τα δυτικά κράτη εκκενώνουν τώρα τους πολίτες και το διπλωματικό προσωπικό τους από το Αφγανιστάν.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Φινλανδία: Οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 50 ετών μαίνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας

banksnews

Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία – Δεν έχει επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση

banksnews

Γερμανία-Πράσινοι: Δεν θα αντικατασταθεί η υποψήφιότητα Μπέρμποκ για την Καγκελαρία

banksnews

Η Tal Apparel “βλέπει” σαμποτάζ πίσω από την πτώχευση της Brooks Brothers και μηνύει την οικογένεια Del Vecchio

banksnews

Διεθνής Αμνηστία: Ο νέος Ιρανός πρόεδρος Ε. Ραϊσί θα έπρεπε να ερευνηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

banksnews

Στα 450.000 δολ. τα εισιτήρια της Virgin Galactic για ταξίδι στο Διάστημα

banksnews

Ο Μακρόν επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Πολωνία απέναντι στη μεταναστευτική κρίση

banksnews

Γερμανία: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ

banksnews

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει τη ρωσική κυβερνοκατασκοπεία και απειλεί με κυρώσεις

banksnews