Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Ερντογάν “μαγειρεύει” τον πληθωρισμό της Τουρκίας και μεταθέτει όσους αντιτάσσονται

Ο κρατικός στατιστικός οργανισμός της Τουρκίας “μαγειρεύει” τα στοιχεία του πληθωρισμού για να βοηθήσει στην απόκρυψη των αυξήσεων των τιμών και αντικαθιστά τους υπαλλήλους που αρνούνται να συμμετάσχουν στην κομπίνα, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος στο ίδρυμα, σύμφωνα με τον Αχμέτ Τακάν, αρθρογράφο της εφημερίδας Korkusuz.

Όταν το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) παρατηρήσει ανησυχητικούς αριθμούς για τον πληθωρισμό σε είδη όπως ρούχα και χαρτικά, αξιωματούχοι του ζητούν από υπαλλήλους στα περιφερειακά γραφεία να αλλάξουν τα δεδομένα ή να μεταθέσουν την αναφορά τους για επόμενους μήνες, είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Τακάν, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος Τύπου στο γραφείο του πρωθυπουργού.  

“Εάν παρατηρηθεί υψηλός πληθωρισμός, καλούν αμέσως τον περιφερειακό διαχειριστή και ζητούν διόρθωση ή όποια στοιχεία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, στέλνουν τα στοιχεία με ένα αρχείο Excel και ζητούν διόρθωση. Αυτό είναι παράνομο”, είπε ο αξιωματούχος. “Για παράδειγμα, μπορεί να πουν, ‘μην καταγράφετε σταθερές αυξήσεις, αφήστε τις να τις καταχωρήσουν τον Σεπτέμβριο’. Η αύξηση που μπορεί να συμβεί σε δύο μήνες μειώνεται σε έναν μόνο μήνα”.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 18,95 % τον Ιούλιο από 17,5 % τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο βρίσκεται αμέσως κάτω από το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας που είναι στο 19%. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαιτεί τη μείωση των επιτοκίων, έδωσε το σύνθημα ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός τον Αύγουστο.

Ορισμένοι περιφερειακοί επικεφαλής της TÜİK απέρριψαν τα προφορικά αιτήματα για αλλαγή των τιμών για τις τιμές των ρούχων για τον Ιούλιο, ζητώντας επίσημη επιστολή. Αντ ‘αυτού, η TÜİK έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους έδιναν οδηγίες, είπε ο αξιωματούχος. Οι υπάλληλοι που απέρριψαν το μέτρο μεταφέρθηκαν σε άλλες θέσεις με διάταγμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η τιμή των ρούχων και των υποδημάτων αυξήθηκε κατά 8,54% τον Ιούλιο, μεταξύ των χαμηλότερων από τις κύριες ομάδες ειδών που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των στοιχείων πληθωρισμού.

Ο Τακάν είπε ότι είχε ένα έγγραφο στην κατοχή του το οποίο ανέφερε την αντικατάσταση εννέα περιφερειακών επικεφαλής της TÜİK στις 6 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών της Προύσας, της Αδριανούπολης, της Καισάρειας, του Ικονίου, της Μαγνησίας, του Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας, του Βαν, της Τραπεζούντας και του Ζονγκουλντάκ. Οι οδηγίες εκδόθηκαν από τον Ουμούτ Σερχάτ, αναπληρωτή επικεφαλής του ιδρύματος, είπε, αποκαλύπτοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου.  

Οι άνθρωποι υποβιβάστηκαν σε θέσεις ως ειδικοί ή στατιστικολόγοι, είπε ο Τακάν.

“Τώρα γίνεται δουλειά ως προς τον τρόπο που θα επιτευχθεί μείωση των τιμών παραγωγού”, δήλωσε ο αξιωματούχος. “Ορισμένες από αυτές τις τιμές αποτελούν πρόβλημα επειδή οι εταιρείες το ανακοινώνουν οι ίδιες”. Οι τιμές ενοικίου εξακολουθούν να καταρτίζονται χρησιμοποιώντας παλιά, λιγότερο επιθυμητά διαμερίσματα που δεν πληρούν πλήρως τις απαιτήσεις αναφοράς και έτσι οι μέσες αυξήσεις των τιμών διατηρούνται χαμηλές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος έδωσε ένα παράδειγμα χειραγώγησης των τιμών στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Ερντογάν απέλυσε ή μετέθεσε δεκάδες αξιωματούχους στην TÜİK με προεδρικό διάταγμα. Στις 6 Αυγούστου, προσέλαβε τρία άτομα ως αναπληρωτές επικεφαλής του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένου του Ουμούτ Σερχάτ Ιντμάν. 

Η TÜİK πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα, είπε ότι έγραφε μια τεχνική εκτίμηση για το αν η νομισματική πολιτική στην Τουρκία είναι σφιχτή, αλλά αφού διάβασε για τη συνέντευξη του Τακάν με τον αξιωματούχο της TÜİK είχε χάσει κάθε όρεξη.

Η έκταση του ανασχηματισμού στην TÜİK έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές για την ακρίβεια των στοιχείων του πληθωρισμού. 

“Μόλις εξαφανιστεί η εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό μιας χώρας, άσχημα πράγματα τείνουν να συμβαίνουν”, ανέφερε στο Twitter ο Έρικ Μάγερσον, πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταβατικής Οικονομίας της Στοκχόλμης.

Το ENAGrup, ένα ανεξάρτητο ίδρυμα που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, άρχισε να αναφέρει εναλλακτικά στοιχεία πληθωρισμού για την Τουρκία πέρυσι, μοντελοποιώντας τα στοιχεία τους σε μεγάλο βαθμό στα σημεία δεδομένων της TÜİK. Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα για την ομάδα τον Μάιο.   

Ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 4,89 % τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό έως τώρα στο 25,1%, δήλωσε το ENAGrup στις 3 Αυγούστου. Η TÜİK ανέφερε μηνιαίο πληθωρισμό 1,8 %.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Τζόνσον: Την Τρίτη η Σύνοδος των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν

banksnews

Οι αρχές της Μαγιόρκα ερευνούν ένα ξέσπασμα κορονοϊού μετά τις διακοπές εκατοντάδων φοιτητών στο νησί

banksnews

Ινδία: “Καμπανάκι” για νέα έκρηξη κρουσμάτων στο Νέο Δελχί

banksnews

Ρωσία: Επιστήμονας ο οποίος ειδικεύεται στην υπερηχητική τεχνολογία συνελήφθη για προδοσία

banksnews

Wizz Air: Αυξήθηκαν οι επιβάτες που μετέφερε τον Νοέμβριο

banksnews

Γενς Σπαν: Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού αλλά και κατά της γρίπης

banksnews

Συρία: Επτά άμαχοι νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ

banksnews

Ισπανία: Σε επίπεδο “πολύ υψηλού κινδύνου” ο δείκτης μολύνσεων

banksnews

Την άμεση απελευθέρωση 530 πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία ζήτησε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

banksnews