Οι αλλαγές που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για την οργανωτική δομή και το brand του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν αντιδράσεις που ήταν αναμενόμενες από όσους παρατηρούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ – αυτές όμως δεν ήρθαν μόνο από αντιπολιτευόμενα στελέχη, που στέκονται στο οργανόγραμμα που σφίγγει και στις αυξημένες εξουσίες που θα αποδοθούν σε μονοπρόσωπες θέσεις, αλλά και από μέλη της προεδρικής πλευράς, με αφορμή την πρόταση για αλλαγή ονόματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.
1 Η βάση έχει πάντα (;) δίκιο
Το βασικό σκεπτικό της Κουμουνδούρου πίσω από τη μετατροπή της Κεντρικής Επιτροπής σε Εθνική Επιτροπή Μελών, οι περιφερειακοί συντονιστές που θα αποτελούν τις περιφερειακές επιτροπές και οι αυξημένες εξουσίες στις δημοτικές επιτροπές μελών και στις οργανώσεις μελών μέσω και της ψηφιακής διαβούλευσης και των προκριματικών εκλογών για τις λίστες είναι να δίνεται περισσότερος λόγος στη βούληση της κομματικής βάσης. Ο όρος «Εθνική Επιτροπή» θυμίζει την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή (National Committee) των αμερικανών Δημοκρατικών, ενώ η δομή των περιφερειών την οργάνωση κάτω από αυτή (όπου ο συντονισμός σε επίπεδο Πολιτείας μετατρέπεται, στην ελληνική πραγματικότητα, σε συντονισμό ανά περιφέρεια). Στη δεδομένη περίπτωση, από την άλλη, η επιπλέον εξουσία στη βάση διευκολύνει και τη σημερινή ηγεσία, η οποία εκτιμά ότι από εκεί αντλεί τη βασική της δύναμη, στενεύοντας τη δυναμική της στενότερης κομματικής βάσης, των λεγόμενων ενδιάμεσων στελεχών, που στην ελληνική (αλλά και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα) αναλαμβάνει τη λειτουργία του κόμματος. «Τέτοια πρόταση για δομή και λειτουργία κόμματος δεν έχει ξαναϋπάρξει για κόμμα δημοκρατικό» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας για «πεπτουσία ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ». Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς δήλωσε στο Mega πως «υπάρχουν σοβαρές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας».
2 Πέντε πρόσωπα με υπερεξουσίες
Στα πάνω οργανωτικά στρώματα οι αλλαγές που προωθούνται θυμίζουν διοίκηση επιχείρησης: καταργώντας την Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεται από αυτό που περιγραφόταν από στελέχη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης προεδρικής πλευράς ως σύνδρομο διαρκούς συνεδρίασης που δεν φέρνει αποτελέσματα – το λεγόμενο «πουμαρό» στο οποίο είχε αναφερθεί ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την περσινή διάσπαση του κόμματος. Παράλληλα όμως ο πρόεδρος, ο γραμματέας και οι τέσσερις γραμματείς του κόμματος συγκεντρώνουν υπερεξουσίες στα χέρια τους, λειτουργώντας ως Εκτελεστική Επιτροπή που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις. «Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη (Σκάι), εκτιμώντας πως «τα παιχνίδια αντιπερισπασμών, νομής της εξουσίας μάς βάζουν σε εσωστρέφεια, διχασμούς και διαιρέσεις που δεν βοηθάνε». Από τη δική του πλευρά, ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως «οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Οχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλεις», δηλώνοντας κι αυτός αρνητικός στις προτάσεις Κασσελάκη.
Την ίδια ώρα, το όριο των τριών θητειών με αλλαγή περιφέρειας λειτουργεί απέναντι στις πελατειακές σχέσεις, αλλά αναγκάζει τους βουλευτές να βασίζονται και στην εύνοια της εκάστοτε ηγεσίας, με δεδομένο πως πρέπει να περνούν κάθε φορά και από περιφερειακές προκριματικές. «Είμαστε ομάδα ποδοσφαίρου; Κάνουμε μεταγραφές; Αυτός που τα έχει εισηγηθεί δεν έχει καμία σχέση με το σπορ» ανέφερε σχετικά ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης – η συγκεκριμένη πρόταση, πάντως, πιάνει και προεδρικούς βουλευτές, όπως τον Νίκο Παππά και τη Νίνα Κασιμάτη, εκτός από αντιπολιτευόμενους όπως η Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος.
3 Το όνομα «κλείνει» μια εποχή
Η αλλαγή ονόματος, δηλαδή βιτρίνας, τραβάει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή εποχή για ένα brand που πολλές φορές έχει περιγραφεί και ως τοξικό. Παράλληλα, όμως, το νέο προτεινόμενο όνομα βρίσκει αντιδράσεις και στις προεδρικές τάξεις, καθώς δεν δίνει σαφές πολιτικό στίγμα, δεν λειτουργεί εύηχα, ενώ δεν έχει «καθαρή» μετάφραση ούτε στα αγγλικά – παρότι αποφεύγει τον επίμαχο όρο «Κεντροαριστερά» που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις. «Δεν πρέπει αυτό το θέμα να είναι αυτό που θα υπερισχύσει στον δημόσιο διάλογο» ανέφερε ο Παππάς (δείχνοντας πως δεν υπάρχει στόχος το όνομα να μπει ως σημείο αιχμής), ενώ ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν δημόσια με την αλλαγή είναι και ο προεδρικός βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.