Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε… μη επιστρεπτέα έως 80%

«Χάρισμα» έγιναν τα

2/3 από τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

. Μέσα σε 1,5 χρόνο δόθηκαν επτά «επιστρεπτέες» συνολικού ύψους 8,267 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από όλα αυτά όμως, ούτε 3 δισ. τελικά

δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο οι 550.000 πληττόμενες επιχειρήσεις που τα έλαβαν.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάζουν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο εμπνευστής του μέτρου, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τα νέα κριτήρια που θα ισχύσουν:

-5,3 δισ. από τα 8,3 δισ. ευρώ που συνολικά δόθηκαν (ή 64%) μετατρέπονται σε «μη επιστρεπτέα» ποσά. Η οφειλή δηλαδή διαγράφεται και μένουν αφορολόγητα στις επιχειρήσεις που τα έλαβαν

-μόλις 3 δισ. απομένουν προς καταβολή ως «επιστρεπτέα» προκαταβολή. Ούτε όμως αυτά θα επιστραφούν τελικά στο δημόσιο. Και τούτο διότι…

-με έκπτωση 15% σε όσους επιστρέψουν εφάπαξ ως τον Δεκέμβριο φέτος, οι 550.000 επιχειρήσεις μπορούν να γλιτώσουν και πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον (θεωρητικά έως και 450 εκατ. ευρώ συνολικά εάν τυχόν όλοι επέλεγαν την εφάπαξ εξόφληση αντί των 60 δόσεων που τους προσφέρονται).

Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, όπως εξειδικεύτηκαν χθες από τους κ.κ. Σταϊκούρα, Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλο, «κουρεύεται» το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
* Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

ž Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

* Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Με βάση το ανωτέρω σχήμα, υπολογίζεται ότι:
– To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),

– το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),

– το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις Επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Και επιπλέον, ισχύει η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Η έκπτωση αυτή οδηγεί σε μείωση 79% της οφειλής

Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022 έως και το τέλος του 2026.

Ειδήσεις σήμεραΤο ξέσπασμα της Έλενας Πολυχρονοπούλου μετά την προφυλάκιση για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης και το στοιχείο που την «έκαψε»Fake εμβολιασμοί: Στο μικροσκόπιο «εισαγόμενα» πιστοποιητικά και εργαζόμενοι στους κλειστούς χώρους

Η δραματική απόδραση μιας γυναίκας από την κόλαση του Αφγανιστάν

Related posts

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: «Σε απόσταση αναπνοής» από μια ιστορική συμφωνία η G7

banksnews

Εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ: Από σήμερα η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων

banksnews

Chipita: Την εξαγόρασε η αμερικανική Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων

banksnews

ΟΑΕΔ: Στάσιμος ο δείκτης ανεργίας τον Μάρτιο του 2021

banksnews

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ξεκινά σήμερα ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση τους

banksnews

ΥΠΟΙΚ: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος

banksnews

Επίδομα 534 ευρώ – Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή οι πληρωμές για τις αναστολές Μαρτίου

banksnews

Με ρήτρα πληρότητας η επαναπρόσληψη εργαζομένων στον τουρισμό

banksnews

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Δείτε όλη την ΚΥΑ

banksnews