Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επιλέχθηκε το timimg για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Ως ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και ανάγκη για την χώρα χαρακτήρισε η διοίκηση της Επιχείρησης την απόφαση να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή 120 αναλυτών υποστηρίχθηκε ότι οι επενδύσεις που θα προωθηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο η ΔΕΗ, όσο και η χώρα να μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας. Ο στόχος αυτός εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με τις επενδύσεις που θα κάνει η επιχείρηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και μέσω εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με βάση την παρουσίαση της διοίκησης η χώρα μας αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας ενέργειας τα επόμενα χρόνια, αν και με μειωμένο ποσοστό έναντι του παρελθόντος. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές κάλυπταν 18% της κατανάλωσης το 2020 και αναμένεται αυτό το ποσοστό να υποχωρήσει στο 13% φέτος και σταδιακά στο 10% έως το 2026. Όπως δε προκύπτει από την παρουσίαση της ΔΕΗ στους αναλυτές στο στόχαστρο βρίσκονται κατ’ αρχήν οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο μεταξύ άλλων 9/IGW εγκατεστημένης ισχύος - (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

Η πλευρά του Δημοσίου (Υπερταμείο με 34% και ΤΑΙΠΕΔ με 17%) γνωστοποίησε ήδη την πρόθεσή του να περιορίσει τη συμμετοχή του σε επίπεδο καταστατικής μειοψηφίας (34%), εξέλιξη που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ».

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδιασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά). Η αύξηση, όπως προηγουμένως και αυτές των Πειραιώς και Alpha θα παράσχει de facto δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχών των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH, κατά την ημερομηνία καταγραφής.

Related posts

Ερχονται στην Ελλάδα τα laptops της Huawei

banksnews

Οι πέντε επιλογές στην εθελούσια έξοδο της Εθνικής Τράπεζας

banksnews

Εφαρμογή ελέγχου υγείας στο κινητό για τους ασφαλισμένους της Interamerican

banksnews

Ελλάκτωρ: Στη Γ.Σ. η αναμέτρηση, όχι στη συνδιοίκηση

banksnews

EDP Renewables-Amazon Web Services: Συνεργασία για PPAs ανανεώσιμης ενέργειας

banksnews

Ahold – Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος): Αύξηση 30% στις online πωλήσεις στο Q1

banksnews

Παπουτσάνης: Στις 29/7 η Γενική Συνέλευση για επιστροφή κεφαλαίου

banksnews

Α. Σιάμισιης: Νέες πιστωτικές γραμμές 300 εκατ. για τα ΕΛΠΕ

banksnews

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Δεύτερος σταθμός τροφοδότησης στον Δήμο Ελασσόνας

banksnews