Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοβουλία πέντε ΥΠΟΙΚ για τις τιμές στην αγορά ενέργειας

Έκκληση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να αντιμετωπιστεί η δραματική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας.

Όπως αναφέρουν στη δήλωση τους, ” η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Προτείνουμε την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

Πρώτον, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.

Δεύτερον, αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.

Τρίτον, είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της”

Τη δήλωση υπογράφουν οι:


-Nadia Calviño, Α΄ Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, 


-Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας,


-Alena Schillerová, Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, 


-Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας,


-Dan Vîlceanu, Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας

Related posts

Γαλλία: Σχεδόν 100 προσαγωγές στην κινητοποίηση του “Κομβόι της Ελευθερίας”

banksnews

Χ. Μάας: Υπέρ της άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό, όταν όλοι θα έχουν την ευκαιρία εμβολιασμού

banksnews

Γερμανία: Υπέρ του φόρου περιουσίας η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων

banksnews

Η Ρωσία συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ νέων κρουσμάτων

banksnews

Τουρκία: “Παγώνει” τα assets 770 ατόμων

banksnews

Ηλιακή – αιολική ενέργεια συνεισέφεραν το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που παρήχθη παγκοσμίως το 2021

banksnews

Ρωσία: Δεν θα βιαστούμε στο ζήτημα της αναγνώρισης ή μη μιας κυβέρνησης των Ταλιμπάν

banksnews

Bloomberg: Ξανά στο επίκεντρο τα επίπεδα του γαλλικού δημοσίου χρέους

banksnews

Ο Μπάιντεν θα κηρύξει την Κολομβία “βασικό μη νατοϊκό σύμμαχο” των ΗΠΑ

banksnews