Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει σαφής βελτίωση της οικονομίας

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δήλωσαν στην τελευταία τους συνάντηση ότι ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, καθώς δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι που έχει θέση η κεντρική τράπεζα .

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed δημοσίευσε την Τετάρτη τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της στις 16-17 Μαρτίου, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν περαιτέρω ενδείξεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.

Η σύνοψη της συνεδρίασης έδειξε ότι, ενώ οι αξιωματούχοι είδαν την οικονομία να σημειώνει σημαντική βελτίωση, εκτιμούν ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος πριν αλλάξουν τη νομισματική πολιτική.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα σε αγορές ομολόγων “παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία”.

Στη συνάντηση, τα μέλη της Fed ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχιστεί η αγορά ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Επιπλέον, η επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ 2021 αναθεωρήθηκε στο 6,5%, σημαντικά αυξημένη από το 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.

Οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά ευελπιστώντας σε πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά αλλά και πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αγορών περιουσιακών στοιχείων. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να συσφίξουν την πολιτική μέχρι να δουν “ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο” στους οικονομικούς τους στόχους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αγοράς περίμεναν ότι η Fed θα άλλαζε τουλάχιστον τη διάρκεια των ομολόγων που αγοράζει για να περιορίσει την απότομη φετινή άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι βλέπουν την άνοδο των επιτοκίων ως αντανάκλαση των ισχυρότερων προσδοκιών ανάπτυξης και όχι των πληθωριστικών πιέσεων.

Related posts

AstraZeneca: Υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χορήγηση 700.000 δόσεων μιας πειραματικής θεραπείας της

banksnews

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία – Τι ώρα αναμένονται τα πρώτα exit polls

banksnews

Συρία: Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 6.817 ανθρώπους το 2020

banksnews

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Μάας για πιθανές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

banksnews

Νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

banksnews

Β. Κορέα: Ενίσχυση ενότητας και συνεργασίας ζητά ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Σι Τζινπίνγκ

banksnews

Ελβετία: Τέλος με δημοψήφισμα η μπούργκα και η νικάμπ σε δημόσιο χώρο

banksnews

Ιταλία: 13.446 νέα κρούσματα με 263 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες

banksnews

Τσεχία: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό σε τρεις εβδομάδες

banksnews