Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» στο τουριστικό project στα «Κεραμεία Αλλατίνη»

Στην τελική ευθεία μπαίνει το project αναβίωσης του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου των «Κεραμείων Αλλατίνη» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, μετά το «πράσινο» φως που έλαβε προ ημερών το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της επένδυσης που δρομολογεί η εταιρεία Στάντα Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos.

Συγκεκριμένα, η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης και εγκρίνεται το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του έργου, σηματοδοτεί την άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού πόλου υπερτοπικού χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη.

Αλλωστε, στόχος του επικεφαλής της εταιρείας είναι η οικιστική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην πρώτη Ενότητα επιτρέπεται η δημιουργία ελεύθερων χώρων, καθώς και η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων (σταθμών αυτοκινήτων).

Αντίστοιχα, στη δεύτερη Ενότητα επιτρέπονται μόνον οι ακόλουθες χρήσεις: Κατοικία, Κοινωνική πρόνοια, Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Διοίκηση, Χώροι συνάθροισης κοινού/Συνεδριακά κέντρα, Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, Γραφεία, Εστίαση, Αναψυκτήρια, Αναψυχή, εξαιρουμένων των κέντρων διασκέδασης, Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Βάσει του Π.Δ., ο μέσος συντελεστής δόμησης στην έκταση των 81,2 στρεμμάτων προσδιορίζεται σε 0,80 και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης στο 25%, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων. Μάλιστα, ως μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων ορίζονται τα 100 μέτρα, γεγονός που επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός «πύργου», όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), «οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ψηλού κτιρίου αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, το καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης και συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας “Αλλατίνη”».

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός ενιαίου πάρκου αναμένεται η ενοποίηση των προτεινόμενων χώρων πρασίνου με το υφιστάμενο πάρκο Νέας Ελβετίας σε έναν ενιαίο εκτεταμένο χώρο αστικού πρασίνου, που περιλαμβάνει αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, «οι εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημειακού συνόλου βασίζονται αποκλειστικά σε μελέτες εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».

Σημειώνεται ότι το ακίνητο των «Κεραμείων Αλλατίνη», που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Νέος σταθμός προσαιγιάλωσης για την κατασκευή data center στην Κρήτη

admin

Eurolife FFH: Ασφαλιστικά προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

admin

Αυτή η ομάδα αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική «start up» της χρονιάς

admin

Σε Τέρνα Ενεργειακή-Τιτάν η δεύτερη μονάδα απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

admin

Κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ

admin

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Kleemann

admin

Πρόγραμμα εκπαίδευσης για συνεργάτες της Eurolife στη Θεσσαλονίκη

admin

To δίλημμα των τραπεζών με την Avramar, κλειδί η Ισπανία

admin

Ο Παναγιώτης Τσινάβος της Κρι Κρι ανακηρύχθηκε Manager of The Year

admin