Το ζήτημα που προβληματίζει τις διοικήσεις όσον αφορά το δυσμενές σενάριο είναι το μέγεθος της μείωσης στις τιμές των ακινήτων. Αντίθετα, η παραδοχή για τον πληθωρισμό, αλλά και την ύφεση (σ.σ. το δυσμενές σενάριο θα προβλέπει ύφεση) δεν φαίνεται να τους ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς, αφενός για την πορεία της οικονομίας εκτιμούν ότι δεν θα γυρίσει σε ύφεση το 2023, αφετέρου για τον πληθωρισμό η πεποίθηση είναι ότι θα αποκλιμακωθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Επί της διαδικασίας αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες, καθώς έχουν ήδη τα στοιχεία και τα μεγέθη πάνω στα οποία θα πραγματοποιηθεί η άσκηση.
Δυσμενές σενάριο
Με δεδομένο ότι σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί, η μεγαλύτερη πρόκληση στην άσκηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ποσοστό της μείωσης που θα ανακοινώσει η EBA στο πλαίσιο του adverse scenario. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες εκτιμάται ότι η παραδοχή θα προβλέπει μείωση της τάξης του 6%-10%. Για τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις φέρουν την παραδοχή κοντά στο 5%-6% και για την ύφεση στο 3%-4%.
Προετοιμασμένες
Σε αντίθεση με τα stress tests του παρελθόντος, όταν η ελληνική οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση και σε μνημονιακό καθεστώς, στα τωρινά οι ελληνικές τράπεζες εκκινούν από καλύτερη θέση. Κεφαλαιακά είναι ισχυρότερες, παρά τα όποια ζητήματα εγείρει ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος, έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία και σαφώς έχουν διώξει από τους ισολογισμούς τους το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το χρονοδιάγραμμα
Μετά την λήψη των παραδοχών του δυσμενούς και του βασικού σεναρίου, οι τέσσερις (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν την άσκηση προσομοίωσης και η πρώτη υποβολή των στοιχείων προς την ευρωπαϊκή Αρχή θα γίνει στις 6η Μαρτίου 2023. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 28η Ιουλίου όταν και θα ενημερωθούν (σ.σ. οι τράπεζες) για το αποτέλεσμα.