Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:56

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λευκορωσία για την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, αλλά δεν θα παραβιάσει τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

“Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: Πρώτον, οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμαχικών τους χωρών”, είπεκαι πρόσθεσε: “Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”.

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει στην πραγματικότητα τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την προμήθεια πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία η Δύση προτίθεται να παράσχει στο Κίεβο, δεν είναι όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν σκόνη ακτινοβολίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ως εκ τούτου θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Είπε ότι αν χρησιμοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολύνουν τις καλλιέργειες, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, προειδοποίησε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος. “Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε πότε θα μεταφερθούν τα όπλα στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τρία μέλη του ΝΑΤΟ – την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

“Πρόκειται για παιχνίδι του Πούτιν σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ … επειδή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική χρησιμότητα με το να γίνει αυτό στη Λευκορωσία, καθώς η Ρωσία έχει τόσα πολλά από αυτά τα όπλα και τις δυνάμεις εντός της Ρωσίας”, δήλωσε ο Hans Kristensen, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων κατήγγειλε την ανακοίνωση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση. “Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών”, ανέφερε σε ένα tweet.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν στενή στρατιωτική σχέση και το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι. Αυτόν τον Ιανουάριο, οι δύο χώρες αύξησαν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση.

Το Κίεβο λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια επίθεση από τη Λευκορωσία, αλλά σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις εκεί για μια επίθεση τώρα και ότι ο Λουκασένκο θα ήθελε τα στρατεύματά του να μείνουν έξω από τον πόλεμο παρά τις πιέσεις της Μόσχας.

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση”, δήλωσε ο Nikolai Sokol, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης. “Η Ρωσία ήταν πάντα πολύ περήφανη που δεν είχε πυρηνικά όπλα εκτός της επικράτειάς της. Επομένως πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στάσης”.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν στα τέσσερα νεοσύστατα κράτη της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Τον Μάιο του 1992, τα τέσσερα κράτη συμφώνησαν ότι όλα τα όπλα θα έπρεπε να εγκατασταθούν στη Ρωσία και η μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν ολοκληρώθηκε το 1996.

Related posts

Στέλεχος SPD: “Εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, τα 100 δισ. ευρώ για την Bundeswehr δεν θα είναι αρκετά”

admin

Η σχέση Ινδίας – Ρωσίας παραμένει σταθερή, αλλά ο στενότερος δεσμός Μόσχας – Πεκίνου κάνει επιφυλακτικό το Νέο Δελχί

admin

Ο Πούτιν παρότρυνε την FSB να εντείνει την δράση της κατά των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στο ρωσικό έδαφος

admin

Ουκρανία: Στρατιώτες διαβεβαιώνουν ότι η Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί από τους Ρώσους

admin

Ρωσία: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσαν Πούτιν-Λαβρόφ – “Ακόμη και ασύμμετρα πλήγματα σε μη φιλικές χώρες”

admin

ΗΠΑ: Πτώση πέραν του αναμενόμενου στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

admin

Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στη Βαλτική

admin

Πακιστάν: Πρώτη παραγγελία για αγορά ρωσικού αργού με έκπτωση

admin

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να “τιμωρηθούν αυστηρά οι δολοφόνοι” εννέα συμπατριωτών του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

admin