Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Ο τερματισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι “επιλογή”

Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα λάβει τέλος “όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει”, καθώς είναι διαθέσιμα “όλα τα εργαλεία” που απαιτούνται για να καταπολεμηθεί, δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανανεώνοντας την έκκλησή του να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

“Η πανδημία θα λάβει τέλος όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει, είναι στα χέρια μας, έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε”, επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Βερολίνο.

Αλλά στηλίτευσε πως μέχρι στιγμής “ο κόσμος δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά σωστά”, υπογραμμίζοντας πως με “σχεδόν 50.000 θανάτους την εβδομάδα” εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως, “η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει”.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της “Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία”, ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες και πολιτικοί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ο ΠΟΥ είχε θέσει στόχο το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας να έχει εμβολιαστεί για την COVID-19 ως τα τέλη της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022. Ο Δρ. Τέντρος στηλιτεύει συχνά τη μονοπώληση των εμβολίων από τις πλούσιες χώρες.

“Ο στόχος είναι εφικτός, αλλά μόνο εάν οι χώρες και οι εταιρείες που ελέγχουν τον εφοδιασμό μεταφράσουν τα λόγια τους σε πράξεις”, είπε.

“Οι χώρες οι οποίες έχουν ήδη φθάσει τον στόχο του 40%, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών της G20, θα όφειλαν να παραχωρήσουν τη θέση τους ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων” στον διεθνή μηχανισμό COVAX και στο Αφρικανικό Ταμείο για την Αγορά Εμβολίων (AVAT), που ίδρυσε η Αφρικανική Ένωση, ήταν η έκκληση του Δρ. Τέντρος.

Ως προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19, πρέπει να “μοιραστούν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία” και να “δώσουν άδειες” για την διεύρυνση της παραγωγής των σκευασμάτων τους, προχωρώντας “στην αποποίηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας”, πρόσθεσε.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως “ο θρίαμβος των εμβολίων” –τα οποία αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ– “εκμηδενίζεται” από την τραγωδία της άνισης κατανομής.

“Ο εθνικισμός και η αποθησαύριση των εμβολίων μας θέτουν όλους σε κίνδυνο”, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Related posts

Επιμένει ο Ερντογάν: Βοηθήστε τις τράπεζές μας – Φέρτε χρυσό και συνάλλαγμα από τα σπίτια σας

banksnews

Johnson & Johnson: Υπέβαλε αίτηση στον FDA για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού

banksnews

ΗΠΑ: Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη Φλόριντα, με απόφαση του κυβερνήτη

banksnews

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ θελει περισσότερα κονδύλια από τις ΗΠΑ για το Iron Dome του Ισραήλ

banksnews

“Σπάει” στα τρία η General Electric, άλμα της μετοχής 15,5%

banksnews

Προκλητικές δηλώσεις από τον Τσελίκ: Οι ενέργειες της Ελλάδας δεν κάνουν καλό στις διερευνητικές

banksnews

Ιταλία-κορονοϊός: 14.218 κρούσματα, με 377 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες.

banksnews

Τράπεζα της Γαλλίας: Ανάπτυξη 1%-1,5% χαμηλότερα των προ πανδημίας επιπέδων τον Ιούλιο

banksnews

Ιράκ: Συνελήφθησαν ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης

banksnews