Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος προσφέρει νέες ελπίδες για το Πουέρτο Ρίκο, καθώς το νησί προσπαθεί να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία του. Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο εντείνει τις προσπάθειές της για την προσέλκυση διεθνών εταιρειών, προτείνοντας τη μεταφορά των βιομηχανικών τους εγκαταστάσεων στο νησί, όπου οι εταιρείες θα απαλλάσσονται από τους δασμούς που επιβάλλονται στις ΗΠΑ.
Η μετακίνηση των βιομηχανιών θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία του Πουέρτο Ρίκο, η οποία ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει από την ιστορική πτώχευση και τις χρόνιες διακοπές ρεύματος που πλήττουν το νησί. Παράλληλα, το Πουέρτο Ρίκο προετοιμάζεται για μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τη βοήθεια να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του νησιού.
Η κυβερνήτης Τζένιφερ Γκονθάλεθ ανέφερε ότι “το ζήτημα των δασμών είναι αμφιλεγόμενο, αλλά για το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία”. Η βιομηχανία παραμένει η μεγαλύτερη δραστηριότητα στο Πουέρτο Ρίκο, αποτελώντας σχεδόν το μισό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του νησιού. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την παλιά του αίγλη, όταν μεγάλες εταιρείες, κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, διατηρούσαν την έδρα τους στο Πουέρτο Ρίκο, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει μεταξύ 75 και 100 εταιρείες που ενδέχεται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο νησί λόγω του εμπορικού πολέμου, δήλωσε η Έλλα Γουόγκερ Νιέβες, CEO του Invest Puerto Rico, ενός φορέα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που προωθεί το νησί ως προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο έχει αναγνωρίσει τις φαρμακευτικές και ιατρικές βιομηχανίες ως τομείς με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, δεδομένου του ισχυρού αποτυπώματος που έχει το νησί στον τομέα των φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων. Το Πουέρτο Ρίκο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ενέργειας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στο νησί. Η συνεχής ανασφάλεια στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της καταστροφής του ενεργειακού δικτύου από τον τυφώνα Μαρία το 2017 και της έλλειψης συντήρησης και επενδύσεων, εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Η Γουόγκερ Νιέβες εξήγησε ότι παρά τις ενεργειακές προκλήσεις, η κυβέρνηση προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, όπως η συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στο Πουέρτο Ρίκο.
Στο μεταξύ, το Πουέρτο Ρίκο πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, οι οποίες διαθέτουν προηγμένες βιομηχανικές υποδομές. Παρά το γεγονός αυτό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι και συνεχίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για να προσελκύσουν τις μεγάλες εταιρείες, βλέποντας στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ μια χρυσή ευκαιρία για την οικονομική ανασυγκρότηση του Πουέρτο Ρίκο.
Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο επενδύει ενεργά στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, προσφέροντας κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών στο νησί. Το Πουέρτο Ρίκο, αν και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια οικονομική συγκυρία ως εφαλτήριο για την επαναφορά του στις διεθνείς αγορές και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.