Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Πολύ ισχυρή” αύξηση μισθών τα ερχόμενα τρίμηνα βλέπει η ΕΚΤ – “Σήμα” για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει σημαντική αύξηση μισθών στην ευρωζώνη – δείκτης ο οποίος συνδέεται με τον πληθωρισμό – τα ερχόμενα τρίμηνα, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα όσων δείχνουν προς νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η μελέτη της εξέλιξης των μισθών στη ζώνη του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας δείχνει η υποκείμενη αύξηση αμοιβών έχει υπάρξει “σχετικά μέτρια” και παραμένει σήμερα κοντά στη μακροπρόθεσμη σταθερή τάση, σημείωσε η ΕΚΤ τη Δευτέρα, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεών της.

Παρ’ όλα αυτά, “κοιτώντας προς το μέλλον, η αύξηση μισθών μέσα στα επόμενα λίγα τρίμηνα αναμένεται να είναι ισχυρότατη σε σχέση με τις τάσεις των τελευταίων ετών”, σημειώνεται στο άρθρο. “Το γεγονός αντανακλά ισχυρές αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί από την επιβράδυνση της οικονομίας, αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια προσέγγιση μεταξύ της πορείας των μισθών και των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού”.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή βρίσκονται υψηλότερα του στόχου του 2% της ΕΚΤ εδώ και 18 μήνες, ενώ στο τέλος του 2022 ξεπέρασε και το 10% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη. Μολονότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε σχέση με το ζενίθ του, ο υποκείμενος πληθωρισμός (που αποκλείει ιδιαίτερα ευμετάβλητά στοιχεία, όπως οι τιμές τροφίμων και ενέργειας) άγγιξε ιστορικά υψηλά τον Δεκέμβριο.

Με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πριν το τέλος του 2025 και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πιέζουν για γενναίες αναπροσαρμογές στις αμοιβές, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πρωτοφανείς για την ίδια αυξήσεις επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιό της να έχει αγγίξει το 2%, μετά τη νέα αύξηση του Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προδιαγράψει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου – και πιθανόν άλλη μία μετά από αυτήν – προκειμένου να αποφευχθεί ένα σπιράλ μισθών – τιμών.

Η αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης δεν αναμένεται να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, καθώς η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενισχύει την τάση των επιχειρήσεων να διατηρούν εργαζόμενους και να τους πληρώνουν καλά.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε οι μισθοί να προσαρμοστούν πλήρως στα πρόσφατα σοκ, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, ο οποίος έχει σημειώσει ότι η πορεία των μισθών θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κατανόησης των πληθωριστικών τάσεων.

Η εντονότερη τάση αύξησης μισθών εντοπίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Related posts

Carrefour: “Παγώνει” τις τιμές σε 100 προϊόντα καθημερινής χρήσης

admin

Adecco: Αυξήθηκαν τα έσοδα στο τρίμηνο, μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη

admin

Έλον Μασκ: “Γιατί αγόρασα το Twitter”

admin

Σεισμός Συρία: Ο ΥΠΕΞ Μεκντάντ ζητά βοήθεια από την ΕΕ παρά τις κυρώσεις

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Η επιτροπή νομικών υποθέσεων ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

admin

Βραζιλία: ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδικάζουν την εισβολή στο Κογκρέσο

admin

Η Βρετανία καταδικάζει τη “βάρβαρη” εκτέλεση του Βρετανοϊρανού Ακμπαρί

admin

ΗΠΑ: Καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κοντά στην Ταϊβάν

admin

Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την Ιαπωνία να αρχίσει εκ νέου να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια

admin