Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Το κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους εκλογικούς κανόνες ενόψει των εκλογών του 2023

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ μια τροποποίηση του εκλογικού κώδικα που στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις φετινές βουλευτικές εκλογές, μια κίνηση η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι παράνομη και θα ωφελήσει το κυβερνών κόμμα.

Με βάση τον νέο νόμο θα δημιουργηθούν περισσότερα εκλογικά τμήματα σε χωριά με έως και 200 μόνιμους κατοίκους, ενώ θα πρέπει να επιστρατευτούν λεωφορεία για τη μεταφορά των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών με κινητικά προβλήματα σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός κώδικας δεν θα πρέπει να αλλάζει σε μια χρονιά εκλογών παραπέμποντας σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι εισαγωγές σοβαρών τροποποιήσεων έξι μήνες πριν από την προκήρυξη εκλογών.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας για να γίνει νόμος, επομένως πιθανόν να μην τεθεί σε ισχύ μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.

Η Πολωνία θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και παρότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο έχει μεγάλη στήριξη μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων και εκείνων από την επαρχία, εξακολουθεί να προηγείται, η δημοτικότητά του έχει αρχίσει να μειώνεται στον απόηχο της κρίσης με το κόστος διαβίωσης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πολιτικής Πλατφόρμας, δήλωσε ότι η αλλαγή των κανονισμών σε μια χρονιά εκλογών “παραβιάζει τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας”.

“Αν είναι έτοιμο το Νόμος και Δικαιοσύνη …να χειραγωγήσει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να αυξήσει τις εκλογικές πιθανότητές του, είναι εύκολο να φανταστούμε ότι θα είναι ικανό και για άλλου τύπου χειραγώγηση”, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ρίζαρντ Τερλέκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι ο μοναδικός στόχος των αλλαγών είναι να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων.

Ο αρχηγός του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες ακόμη εκλογικά τμήματα “ώστε πολίτες που θα φεύγουν από την εκκλησία (την Κυριακή) να μπορούν να ψηφίσουν”.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επιρροή των νέων κανονισμών επί των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτό το στάδιο, αλλά τέτοιου είδους αλλαγές που εισάγονται τόσο κοντά σε ημερομηνία εκλογών είναι παράνομες και δύσκολο να εφαρμοστούν.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν θα αυξήσει την προσέλευση, ο αντίκτυπος θα είναι μηδαμινός… αν ήταν μια τίμια ιδέα, θα αύξανε κυρίως τον αριθμό των εκλογικών κέντρων σε περιοχές πυκνοκατοικημένες, σε πόλεις”, είπε η Άννα Ματέρσκα-Σοσνόβσκα, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

- -

Related posts

Credit Suisse: Περιμένει να καταγράψει ζημιές σχεδόν $1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο

admin

Ποιες χώρες έχουν τον δυνατότερο στρατό στον κόσμο – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία

admin

Βρετανία: “Πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας” συνελήφθη για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Λονδίνο

admin

Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις 51 δισ. δολαρίων από εταιρείες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο

admin

Βέλγιο: TikTok τέλος στα υπηρεσιακά τηλέφωνα των ομοσπονδιακών υπαλλήλων

admin

Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας στη βορειοδυτική Συρία – Γεμάτα νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό και υλικά

admin

EUMED-9: Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου

admin

Το Libor ξεπέρασε το 5%, για πρώτη φορά από το 2007

admin

Προς νέα προεδρική υποψηφιότητα εν όψει 2024 ο Τραμπ – Θα την ανακοινώσει στις 14 Νοεμβρίου

admin