Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος καταγγέλλει την “κυριαρχία της Γερμανίας” στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, κατήγγειλε σήμερα την “κυριαρχία” της Γερμανίας στην Ευρώπη, κατηγορώντας την ότι θέλει να πραγματοποιήσει με ειρηνικές μεθόδους “τα σχέδια που κάποτε ήθελε να πραγματοποιήσει με στρατιωτικές μεθόδους”.

Ο Κατσίνσκι, που θεωρείται ο ισχυρός άνδρας και αυτός που χαράσσει την κύρια στρατηγική της κυβερνώσας δεξιάς, και συνηθίζει τις επιθέσεις κατά της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφώνησε την ομιλία του στη Λεγκνίτσα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιφέρεια ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2023.

Ο Κατσίνσκι δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ότι η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στη δύναμη των χωρών της και, σε μεγάλο βαθμό, στη δύναμη των κυρίαρχων κρατών.

Κατήγγειλε “την κατάσταση κυριαρχίας, μια κατάσταση όπου, με ειρηνικές μεθόδους, ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη, σήμερα το μεγαλύτερο μετά τη Ρωσία, πραγματοποιεί σχέδια που κάποτε ήθελε να πραγματοποιήσει με στρατιωτικές μεθόδους. Αυτός είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε κρίση και στη δυστυχία. Όχι μόνο της Πολωνίας, αλλά και της Ευρώπης, και αυτής της χώρας, της Γερμανίας”, είπε ο Κατσίνσκι.

Παράλληλα με την αντιγερμανική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, για την οποία η πολωνική αντιπολίτευση πιστεύει ότι συνδέεται τουλάχιστον εν μέρει με την προεκλογική εκστρατεία, οι πολωνικές αρχές έκαναν πρόσφατα μια διπλωματική επίθεση για να απαιτήσουν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες εκτιμώνται από τη Βαρσοβία σε 1,3 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, η Πολωνία παραιτήθηκε από τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις το 1953 και επιβεβαίωσε επανειλημμένα αυτή την παραίτησή της αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πολωνία απέρριψε στα τέλη Νοεμβρίου την πρόταση της Γερμανίας να της στείλει το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα Patriot, μετά τη φονική πτώση πυραύλου στο έδαφός της. Η Βαρσοβία πρότεινε στη Γερμανία να μεταφέρει αυτόν τον εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Οι μισοί Πολωνοί βλέπουν αρνητικά την πολιτική απέναντι στην Γερμανία

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου SW Research για λογαριασμό της ημερησίας εφημερίδας Rzeczpospolita που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι μισοί Πολωνοί είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική του κυβερνώντος συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) απέναντι στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 50,5% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι έναντι του Βερολίνου.

Από την άλλη, το 18,7% εγκρίνει την πορεία του Μοραβιέτσκι και ένα 30,8% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη για το θέμα.

Αρκετές ενέργειες της κυβέρνησης του PiS προκάλεσαν πρόσφατα εκνευρισμό στις γερμανοπολωνικές σχέσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 800 ενηλίκων στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

- -

Related posts

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

admin

Η πλειοψηφία των Τούρκων δηλώνει: “Δεν ψηφίζω με τίποτα Ερντογάν”

admin

Ρωσία: Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το ρωσικό ΥΠΕΞ την ερχόμενη εβδομάδα

admin

Ιράν: Πρώτη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις “ταραχές”

admin

Η Κίνα αναστέλλει τις εισαγωγές αλκοόλ από την Ταϊβάν καθώς αυξάνονται οι εντάσεις

admin

Ιράν: Η κατάργηση της αστυνομίας ηθών δεν αίρει τις ενδυματολογικές απαγορεύσεις

admin

Reuters: Σχέδιο της Uniper για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για να εφοδιάσει την Ευρώπη

admin

Ο πρόεδρος της Β. Μακεδονίας ζητά να απαγορευτεί η είσοδος Βούλγαρου ευρωβουλευτή στη χώρα

admin

Σύνοδος ASEAN: Η συνομιλία Αλμπανέζι-Λι δημιουργεί προσδοκίες για επίσημη σύνοδο με τον Κινέζο πρόεδρο

admin