Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις – Ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του ο Ρέντσι

Οι συνομιλίες με στόχο την αναβίωση του καταρρέοντος κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας μπλοκαρίστηκαν τη Δευτέρα για ζητήματα πολιτικής, ακόμη και πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, ανέφεραν πολιτικές πηγές του Reuters.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναγκάστηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα όταν το Italia Viva του Ματέο Ρέντσι, εγκατέλειψε το συνασπισμό εν μέσω της κρίσης για τον χειρισμό της πανδημίας κορονοϊού και της επακόλουθης οικονομικής κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βουλής, Ρομπέρτο ​​Φίκο, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης από την Παρασκευή μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού.

Πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να συζητήσουν για την πρόοδό του, την Τρίτη, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, ανέφεραν στο Reuters πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι το Italia Viva, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ρέντσι, θέλει να δει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ηγετικής προσωπικότητας του PD, για να σηματοδοτήσει μια σαφή διακοπή με το παρελθόν.

Ωστόσο, πηγές στο PD, καθώς και πολιτικές πηγές εκτός του κόμματος, δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν τον Γκουαλτιέρι να θυσιαστεί.

“Ο Ρέντσι ξεκινά τέσσερις ή πέντε καταιγίδες, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει σε πιο εφικτούς στόχους”, δήλωσε ένας υπουργός του PD στο Reuters, αρνούμενος να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Ξεχωριστά μια πηγή που είχε μιλήσει με τον Ματαρέλα, είπε ότι ο αρχηγός του κράτους ήθελε “συνέχεια” στα κύρια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων Οικονομίας, Υγείας και Άμυνας.

Το PD και το άλλο κυρίαρχο κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων, θέλουν και οι δύο να επαναφερθεί ο Κόντε ως πρωθυπουργός, αλλά ο Ρέντσι μέχρι στιγμής αρνήθηκε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Εκτός από την επιλογή πρωθυπουργού και υπουργών, οι συνομιλίες εξακολουθούν να έχουν κολλήσει στο θέμα της πολιτική, ανέφεραν πηγές του κόμματος.

Το Italia Viva πιέζει τη χώρα να πάρει ένα δάνειο από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης για να βοηθήσει την υπηρεσία Υγείας της που έχει καταστραφεί από την πανδημία, κάτι στο οποίο αντιτίθεται έντονα το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο από την πλευρά του, ζητά περισσότερους πόρους για την εμβληματική πολιτική στήριξης του εισοδήματος για τους φτωχούς, κάτι που απορρίπτει το Italia Viva.

Αν και το μικροσκοπικό κόμμα του Ρεντζί έχει μόλις το 2% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, δεν δείχνει κανένα σημάδι να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών, με το κόμμα του Ρέντσι να προτείνει, αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, να ηγηθεί της κυβερνήσεως ο Μάριο Ντράγκι.

Related posts

Ιταλία: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές μέλλον για την χώρα

banksnews

Παράταση του lockdown στην Ολλανδία έως τουλάχιστον τις 28 Απριλίου

banksnews

Αυστρία-εμβολιασμοί: Προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων

banksnews

Chevron: Στα 1,337 δισ. τα καθαρά έσοδα α’ τριμήνου – Μειωμένα κατά 62% σε ετήσια βάση

banksnews

Βρετανία: Επέβαλε κυρώσεις σε συμμάχους του προέδρου Άσαντ

banksnews

Αμερικανικό αντιτορπιλικό διέπλευσε τον Βόσπορο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα

banksnews

Pfizer: Περιμένει φέτος έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού

banksnews

Η AstraZeneca συζητά τη μεταφορά της παραγωγής εμβολίων στις ΗΠΑ σε εργοστάσιο της Catalent

banksnews

Η Ουάσινγκτον προσφέρει βοήθεια στην Αίγυπτο για να ανοίξει ξανά η Διώρυγα του Σουέζ

banksnews