Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι τραβούν το ενδιαφέρον για νέες επιχειρήσεις

Νέες τάσεις στην

επιχειρηματικότητα πυροδοτούν τόσο η υγειονομική όσο και η ενεργειακή κρίση

. Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στην οικονομία οι ενάρξεις επιχειρήσεων ξεπερνούν κατά πολύ τις διαγραφές που ακόμα και αυτές, σε πολλές περιπτώσεις είναι «εικονικές» καθώς αφορούν

διαδοχή στην ιδιοκτησία.

Από τις νέες εγγραφές που έγιναν το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτέμβριου 2021 στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας προκύπτει οτι το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματιών επικεντρώνεται στον χώρο των κατασκευών, της μεταποίησης ενδυμάτων, στην παροχή ενέργειας, στις επισκευές αυτοκινήτων και στα αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον για ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υπηρεσίες αλλά και για την ανακαίνιση ακινήτων.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο 2021 πραγματοποιήθηκαν 660 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 232 διαγραφές, νούμερο που αποτυπώνει μία καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, όπου οι διαγραφές ήταν διπλάσιες. Οι διαγραφές μάλιστα, σε περιπτώσεις όπως τα αρτοποιεία και τα συνεργεία, δεν σημαίνουν κατά ανάγκη «λουκέτο» αλλά μετάβαση της ιδιοκτησίας, συνήθως μέσα στην ίδια οικογένεια.

Ειδικότερα:

Ανακαινίσεις Ακινήτων: Αφορούν περίπου στο 10% των νέων εγγραφών. Τόσο το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» όσο και οι φορο-εκπτώσεις έως και 40% έχουν πυροδοτήσει εκ νέου το ενδιαφέρον για ανακαινίσεις ακινήτων. Το πλαίσιο κινήτρων θα παραμένει ισχυρό και τα επόμενα χρόνια κάτι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι ειδικοί του χώρου δημιουργώντας ανοίγοντας νέες επιχειρήσεις

Μεταποιήσεις ενδυμάτων: Μια από τις «κληρονομιές» που αφήνουν πίσω τους τα lockdown είναι ο περιορισμός της ζήτησης για νέα ενδύματα. Όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, από πέρσι το Μάρτιο η ζήτηση έχει περιοριστεί σε «ρούχα σπιτιού» και λιγότερο σε «ρούχα εξόδου».

Πολλοί μάλιστα, για να περιορίσουν το κόστος, σπεύδουν να τροποποιήσουν την γκαρνταρόμπα τους, δηλαδή να φτιάξουν παλιά ρούχα. Εξ ου και η ζήτηση για τα λεγόμενα «ραφτάδικα». Αρκετοί θεωρούν οτι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου καθώς ακόμα παραμένει αδιάθετο το στοκ το περσινών παρακάλιων στην ένδυσης. «Κάτι καινούριο στην μόδα θα δούμε από το 2022» λέει χαρακτηριστικά γνωστός βιοτέχνης!

Ηλεκτρικά – Υδραυλικά: Σταθερή άξια σε κάθε κρίση (και όχι μόνο). Οι δουλειές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η ενεργειακή κρίση, η ταυτότητα κτηρίων, τα ενέργεια πιστοποιητικά κλπ δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και για τις νέες επιχειρήσεις. Ακόμα και ο

ΣΕΒ

κατατάσσεις τις συγκριμένες ειδικότητες μεταξύ των δυναμικών επαγγελμάτων.

Επισκευές Ι.Χ: Εδώ τα πράγματα είναι κάπως ιδιόμορφα! Τα συνεργία Ι.Χ. δεν έκλεισαν εν μέσω πανδημίας αλλά από την άλλη δεν είχαν και πολύ δουλειά. Ο λόγος ήταν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μέσα στα Lockdown. Πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν, λοιπόν, να αντέξουν μέσα στην κρίση με μειωμένη δουλειά και χωρίς την βοήθεια από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Τώρα, τα συνεργία Ι.Χ. έρχονται αντιμέτωπα και με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και τον ανταγωνισμό που δημιουργεί η ηλεκτροκίνηση. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν οτι τα προβλήματα είναι παροδικά και ο τζίρος θα επανέλθει μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό οτι οι νέες εγγραφές συνεργιών είναι περίπου όσες και οι διαγραφές που γίνονται όμως λόγο διαδοχής στην επιχείρησης.

Ζαχαροπλαστεία – Αρτοποιία: Πρόκειται για τα μαγαζιά που έκαναν χρυσές δουλειές την περίοδο των Lockdown. Θεωρούνται εύκολα στην έναρξης τους ενώ η ζήτηση για καφέ, αρτοποιεία και γλυκά δεν επηρεάζεται από καμιά κρίση. Επίσης οι εταιρείες αυτές δεν κλείνουν αλλά περνούν σε άλλα μέλη της οικογένειας. Επιπλέον είναι από τους πρώτους που προχωρούν σε ανατιμήσεις τόσο λόγω της ενέργειας όσος και της αύξησης των πρώτων υλών.

Ενέργεια: Πριν λίγους μήνες οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας έτριβαν τα χερια τους γιατί πουλούσαν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και είναι αμφίβολο πως θα επηρεαστούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.

pinakesΕιδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: Αύξηση 17% στις νέες διαγνώσεις και 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομείαΔυστύχημα στο πλατό της ταινίας «Rust»: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από «άσφαιρα»Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία μετά από 8 ώρες συνεδρίασης για την ενεργειακή κρίση – Στο τραπέζι και η πυρηνική ενέργεια

Related posts

Χρηματιστήριο: Στροφή σε απώλειες μετά από κέρδη έως και 1,3%

banksnews

Σταϊκούρας: Ενίσχυση του τουρισμού όπως στην εστίαση

banksnews

Η MYTILINEOS θα τροφοδοτεί με ηλιακή ενέργεια μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market της Αυστραλίας

banksnews

Τζεφ Μπέζος: Πώς κατάφερε να μην πληρώνει φόρους – Το «κόλπο» με τις μετοχές

banksnews

Οικονόμου: Η κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ισχύει για όλους

banksnews

Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ εξελίσσεται δυναμικά με νέο όνομα, ως PRODEA Investments

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 2% κάτω από τις 860 μονάδες

banksnews

Ποια γραφεία και εταιρείες μπορούν πλέον να αναλάβουν υποθέσεις υπερχρεωμένων

banksnews

Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος και Εθνική Ελλάδος στο δρόμο για την κορυφή

banksnews