Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ποια εικόνα παρουσιάζουν 23 εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης

Ποια εικόνα παρουσιάζουν 23 εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης

Mε συνολική κεφαλαιοποίηση που δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, συνολικά 23 εισηγμένες  βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο.  Δηλαδή 1 στις 6 μετοχές δεν διαπραγματεύεται σήμερα κανονικά γεγονός που δεν βοηθά και στην αναβάθμιση της εικόνας της αγοράς. Ταυτόχρονα όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια η πλειοψηφία αυτών των εταιριών βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και εξαρτώνται από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών για την επιβίωσή τους.

Τα κριτήρια που εισέρχεται μία μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης

Τα  βασικά κριτήρια βάσει των οποίων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντάσσει μετοχές εταιρειών στη διαπραγμάτευση της Επιτήρησης είναι τα εξής:

1) Η εισηγμένη έχει συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια.

2) Οι ζημίες της εισηγμένης κατά την χρήση είναι μεγαλύτερες από το τριάντα τοις εκατό (30%) των ιδίων κεφαλαίων και η εισηγμένη δεν έχει δεσμευθεί (ενδεικτικά, προχωρώντας σε πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή σε άλλη δεσμευτική ενέργεια) ότι θα ολοκληρώσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της επόμενης από την εξεταζόμενη οικονομικής χρήσης του εκδότη, συγκεκριμένες ενέργειες από τις οποίες θα προκύπτει, με αιτιολογημένο από τον εκδότη τρόπο, η μη πλήρωση ή η άρση του κριτηρίου.

3) Η εισηγμένη έχει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

4) Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του εκδότη σε προπτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5) Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν η εισηγμένη μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Οι εταιρείες που έχουν φτάσει πολύ κοντά στη χρεοκοπία, είναι συχνά δελεαστικές για τους επενδυτές. Ενέχουν μεγάλο ρίσκο, αλλά ταυτόχρονα σε περίπτωση ανάκαμψης των οικονομικών τους μεγεθών, η απόδοσή τους εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς αποτελούν turnaround story. To «στοίχημα» αυτό, διατίθενται να το αναλάβουν κάποιοι επενδυτές, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο απώλειας των κεφαλαίων τους. Η ανάληψη κινδύνου είναι ευθέως ανάλογη των μεγάλων αποδόσεων. Όλοι θυμούνται την τελευταία εικοσαετία, πόσες εταιρείες δεν τα κατάφεραν με την οριστική αναστολή της διαπραγμάτευσής τους, να αποτελεί μια κακή ανάμνηση για τους κατέχοντες.

Τι συμβαίνει επιχειρηματικά στις 23 εισηγμένες

Η Intralot είναι στη κορυφή της κεφαλαιοποίησης των υπό επιτήρηση εισηγμένων και δείχνει να περνά σε αλλαγής σελίδας μετά την ενεργοποίηση του ιδρυτή της Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος στα 83 του καταφέρνει να έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους και να σχεδιάζει και την εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ στη Wall Street. Επίσης όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Fitch εκτιμά πως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα καταγράψουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ  αναφέρει πως το ενοποιημένο EBITDA του Ομίλου θα κυμανθεί στην περιοχή των 85-90 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα. Οι αναλυτές μάλιστα προχώρησαν σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου IDR της Ιntralot σε CCC , αναγνωρίζοντας τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, μετά την επιτυχημένη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Η αξιολόγηση με B2 του νέου ομολόγου ύψους 244 εκατ. ευρώ με λήξη το 2025, αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες και αποδεικνύει πως η Ιntralot είναι ήδη στη νέα της εποχή.

Καλή εικόνα δείχνει και η Frigoglass μετά τις μεγάλες ζημιογόνες περιόδους που πέρασε τη τελευταία τριετία. Το φετινό τρίτο τρίμηνο  η  εταιρεία, εμφάνισε  πωλήσεις που  κατέγραψαν άνοδο 50,1% στα 91,644 εκατ. ευρώ με αύξηση 99,1% στα EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 12,531 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,258 εκατ. ευρώ από ζημιές 7,741 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Στο εννεάμηνο, οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 8,7% σε σχέση με πέρυσι στα 293,240 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 17,6% στα 41,924 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν στα 3,780 εκατ. ευρώ από 7,155 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η Lavipharm προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αύξηση των πωλήσεων στο φαρμακευτικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εμφάνισε κέρδη μετά από όρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές σε 2,6 εκατ. ευρώ  έναντι 2,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Στην Ελβιεμέκ έχει να υπάρξει ενημέρωση από τους πρώτους μήνες του 2021. Η εταιρία δείχνει να είναι σε στασιμότητα και προσπαθεί να αναπτυχθεί στα φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δώσει δείγματα ανάπτυξης και βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. Στην AΝΕΚ Lines ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την συγχώνευση μέσω απορρόφησης από την Attica Group αφού η εταιρία εμφανίζει μεγάλο δανεισμό και είναι από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της MIG που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς Financial  Holdings και θέλει να ξεφορτωθεί για να μειώσει τα δάνεια.

Την ανάκαμψη της Μπήτρος αναμένει η αγορά μετά τη συγχώνευση με τη ΣΙΔΜΑ αλλά είναι αλήθεια ότι οι ρυθμοί είναι αργοί μέχρι να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός. Στον Αγροτικό Οίκο Σπύρου τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν χαμηλά και ο δανεισμός αξιοπρόσεκτος.  Στην ξυλοβιομηχανία Ακρίτας από την Θράκη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εξυγίανσης για να μπορέσει η εταιρία να επανέλθει σε σταθερή κερδοφορία.  Δεν είναι καθόλου καλή εικόνα στη τεχνική εταιρία Βιοτέρ με τις τράπεζες να καθορίζουν το μέλλον της λόγω των υψηλών δανείων. Για την Ερριουργία 3Α παρατηρείται ανάκαμψη αφού ο κλάδος κλωστών έχει αρχίσει και αναπτύσσεται. Στη ΒΙΣ συμφερόντων της οικογένειας Φιλλίπου που ελέγχει και τη ΦΑΓΕ η εικόνα είναι στάσιμη χωρίς εξελίξεις ενώ η Βαρβαρέσσος έχει υψηλό δανεισμό και η διοίκηση προσπαθεί να πετύχει συμφωνίες με τις τράπεζες. Στη Sato υπάρχει μία προσπάθεια να ξαναβρεί το παλιό δυναμισμό της αλλά οι τραπεζικές υποχρεώσεις αποτελούν βρόγχο για την εισηγμένη της βορείου Ελλάδας. Η Yalcο επίσης με υψηλό δείκτη επιβάρυνσης από δάνεια είναι σε διαδικασία συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες ενώ η Λιβάνης έχει εισέλθει σε προπτωχευτική διαδικασία. Η Κρέκα εξαρτάται από το βασικό πιστωτή της την Εθνική τράπεζα για να επιβιώσει ή να χρεοκοπήσει και η ΑΕΓΕΚ είναι σε προχωρημένο στάδιο οικονομικού αδιεξόδου.  Η πατρινή εισηγμένη Δούρος λόγω πτώσης των οικονομικών της μεγεθών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, η Γ.Ε.Δημητρίου είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και συζητά με την Quest Συμμετοχών από τη θέση του λευκού ιππότη να την ενισχύσει στο θέμα της ρευστότητας. Για την Μπουτάρης η οικονομική της εικόνα χειροτερεύει κάθε χρόνο παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που έγιναν και γίνονται από τις τράπεζες.  

Σε οικονομικό αδιέξοδο είναι και η Dionic αφού η πανδημία  έχει επηρεάσει και αναμένεται να επηρεάσουν και στο άμεσο μέλλον, αρνητικά τα αποτελέσματα, την ρευστότητα και τη λειτουργία του Ομίλου. Ειδικότερα, η παύση λειτουργίας σημαντικών κλάδων της αγοράς και μετακινήσεων προσωπικού, η μείωση του αγοραστικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η αναπόφευκτη μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος, είναι οι κύριες πηγές των άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων στα έσοδα και τη λειτουργία του Ομίλου. Τέλος η Βαράγκης  είναι σε αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για την συμφωνία εξυγίανσης και για το λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης επισημαίνει η εταιρεία. Οπως εξηγεί αν η συμφωνία επικυρωθεί η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί.

 • εισηγμένες
 • Ντόκας
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 • επιτήρηση
 • Ανάλυση
 • Αγορά

  Related posts

  Κατάταξη χρηματιστηριακών: Πρωτιά της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ το 2020

  banksnews

  Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

  banksnews

  Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Πάιατ-Κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης

  banksnews

  Πλησιάζουν οι υπογραφές για τη συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms

  banksnews

  Χ.Α.: Επιφυλακτικότητα σχετικά με τη διαφυγή σε ανοδικά επίπεδα

  banksnews

  Motor Oil: Στις 23/6 η ΓΣ για την εκλογή ΔΣ

  banksnews

  Ξεπέρασε το 5% το ποσοστό του Reggeborgh Invest στην Ελλάκτωρ

  banksnews

  Έλαστρον: Στα 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2020

  banksnews

  Alumil: Αυξήθηκε κατά 26,1% ο τζίρος στο 9μηνο

  banksnews