Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνεται από την Ασία έως την Ευρώπη καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 στην Κίνα και η εισβολή στην Ουκρανία διαταράσσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ ο
αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης
στις ΗΠΑ θέτει νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Οι υψηλές τιμές στην ευρωζώνη σημαίνουν ότι η ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης μειώθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία του κορωνοϊού έκανε αισθητή την παρουσία της με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global να υποχωρεί σε χαμηλό σχεδόν διετίας στις 52,0 από τις 54,6 μονάδες.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια πιο μέτρια υποχώρηση στις 53,9 μονάδες και ο δείκτης πλησίασε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Οι έρευνες του PMI για την ευρωζώνη τον Ιούνιο έδειξαν μια περαιτέρω επιβράδυνση στον τομέα υπηρεσιών, ενώ η παραγωγή στον τομέα μεταποίησης φαίνεται ξεκάθαρα να μειώνεται», δήλωσε ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς από την Capital Economics. «Ενώ οι δείκτες τιμών παραμένουν εξαιρετικά ισχυροί, η ευρωζώνη φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού».
Υπάρχει περίπου μία πιθανότητα στις τρεις για ύφεση στο μπλοκ εντός 12 μηνών, όπως προέβλεψαν οικονομολόγοι του Reuters σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης ότι ο πληθωρισμός -που τον περασμένο μήνα ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 8,1%- δεν έχει ακόμα φθάσει στο αποκορύφωμά του.
Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ για να σταματήσει τον πληθωρισμό αλλά ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στο να φέρει τις τιμές υπό έλεγχο παρόλο που κάτι τέτοιο δημιουργεί τον κίνδυνο οικονομικής κάμψης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα».
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερα από το επίπεδο-στόχο της Fed του 2% και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία PIMCO προειδοποίησε χθες ότι η πολιτική νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.
Κατά τα επόμενα δύο χρόνια υπάρχει 40% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ και 25% πιθανότητα αυτό να συμβεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters νωρίτερα αυτό τον μήνα.
«Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ουσιαστικά από τα τέλη του 2021», ανέφερε ο οίκος Fitch Ratings, που αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 2,9% τον Ιούνιο από 3,5% τον Μάρτιο.
«Ο στασιμοπληθωρισμός, που χαρακτηρίζεται από επίμονα υψηλό πληθωρισμό, υψηλή ανεργία και ασθενή ζήτηση, έχει γίνει η κυρίαρχη θεματολογία κινδύνων από τα τέλη του Α’ τριμήνου του 2022 και ένα αληθοφανές σενάριο δυνητικών κινδύνων», ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Μια σειρά από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως έδειξαν ότι οι φορείς χάραξης της πολιτικής επιδιώκουν να βρουν τη χρυσή τομή καθώς προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε βαθύτερη κάμψη.
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν απρόσμενα τον Μάιο και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν σε χαμηλό δύο ετών, μια ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού αρχίζουν να πλήττουν τη ζήτηση.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στους φόβους για απότομη επιβράδυνση καθώς οι εταιρίες παραπονιούνται για αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Ο PMI της Βρετανίας επίσης εμφάνισε ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνει καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έπληξε τις νέες παραγγελίες και οι ανησυχίες που διατύπωσαν οι εταιρίες ήταν τέτοιες που συνήθως σηματοδοτούν ύφεση. Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, υπάρχει πιθανότητα 35% για ύφεση στη Βρετανία εντός 12 μηνών.
Στην Ασία, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας για τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου συρρικνώθηκαν σχεδόν 13% σε ετήσια βάση, γεγονός που τονίζει το αυξανόμενο κίνδυνο για τις οικονομίες της περιοχής που στηρίζονται πολύ στις εξαγωγές.
Ενώ οι Κινέζοι εξαγωγείς είχαν ισχυρές πωλήσεις τον Μάιο, χάρη στη χαλάρωση των εγχώριων περιορισμών για την COVID-19, πολλοί αναλυτές αναμένουν πιο δύσκολες προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενου κόστους πρώτων υλών.
Ειδήσεις σήμερα:Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση αθλήτριας καλλιτεχνικής κολύμβησης που λιποθύμησε μέσα στο νερόΣε προστατευόμενο περιβάλλον η 51χρονη που την έκλεισε η μητέρα της για 42 χρόνια στο σπίτι στη Λάρισα
Δείτε πώς αντέδρασαν Ουκρανοί πολίτες στο μετρό μόλις είδαν τραυματισμένους στρατιώτες