Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληθαίνουν οι συμπράξεις ελληνικών με ξένες εταιρείες για υπεράκτια αιολικά

Θέση παίρνουν ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, για την κούρσα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Το νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο, «μαγειρεύεται» εδώ και ενάμιση χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό που ετοιμάζεται να δοθεί σε διαβούλευση δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εγχώριας αγοράς.

Χθες ανακοινώθηκε μία ακόμη σύμπραξη. Της ΕΛ.ΠΕ. Ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE Renewables, με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας (50-50) που θα διεκδικήσει άδειες για αιολικά πάρκα σταθερής έδρασης και πλωτά, από το σύνολο των έργων ισχύος 2 GW, τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2030.

Ανάλογα έργα προτίθενται να αναπτύξουν:

  • Η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners
  • Η Ocean Winds (πορτογαλική EDP Renewables και γαλλική Engie) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
  • Η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar)
  • Ο όμιλος Κοπελούζου με την RF Energy
  • Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την Parkwind

Και η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να πάρει μερίδιο στον τομέα αυτό και ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με την Total Eren. Να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία TotalEnergies, μετά την αποχώρηση της από τα προς έρευνα κοιτάσματα της Κρήτης, είχε γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας με θαλάσσια αιολικά πάρκα μέσω της θυγατρικής της.

Δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά και άλλες διεθνείς εταιρείες, όπως η νορβηγική Equinor, η Iberdrola, η Enel, αλλά και το γνωστό Fund Macquarie, που έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά. Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, από τη μία πλευρά δεν θα προβλέπει καμία πρόνοια για επενδυτές που ήδη διαθέτουν άδειες εδώ και δώδεκα χρόνια και από την άλλη, κρίσιμα ζητήματα θα παραπέμπονται προς επίλυση σε υπουργικές αποφάσεις και επιτροπές.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σχεδιάζεται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες ώστε να αναλάβει ως φορέας προώθησης των έργων αυτών, χωρίς να αποκλείεται και η μετονομασία της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει διαρρεύσει, η ΕΔΕΥ θα καταρτίσει πρόγραμμα ανάπτυξης αιολικών πάρκων, θα ετοιμάσει τα Προεδρικά Διατάγματα και θα προκηρύξει τον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων για άδειες ερευνών. Οι περιοχές εγκατάστασης των αιολικών πάρκων θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο σε δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό για την εξασφάλιση αδειών, ενώ η ΡΑΕ θα αναλάβει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την τιμή αποζημίωσης των πάρκων

Αυτοί ακριβώς οι σχεδιασμοί είναι που προβληματίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι επενδύσεις αυτές κινδυνεύουν να χαθούν στη… μετάφραση της πληθώρας των διοικητικών αποφάσεων. 

Related posts

Αύξηση κερδών 73% για το Κτήμα Λαζαρίδη

banksnews

Στρατηγική συμμαχία της Vodafone με τη Deloitte

banksnews

Το πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα παρουσιάζει η Vodafone

banksnews

Εργο τεχνολογίας στη Φινλανδία ανέλαβε ο όμιλος ΟΤΕ

banksnews

Διπλή χρυσή βράβευση του Ομίλου Ηρακλής στα Manufacturing Excellence Awards 2019

banksnews

Μίχαλος: Ζητά «συγχώρεση χρέους» από την ΕΕ

banksnews

Beat: Ανοδος 35% στις διαδρομές στην Ελλάδα το 2019

banksnews

ΔΕΗ: Αντλησε 650 εκατ. ευρώ, στο 3,875% το επιτόκιο

banksnews

Μπρουμίδης (Vodafone): Η επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα είναι ψηφιακή

banksnews