Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλατφόρμα για αδήλωτα τετραγωνικά: Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης για τα ακίνητα

Μέχρι

31.12.2021

θα δέχεται αιτήσεις η

πλατφόρμα

της

Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ)

για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων. Οι επιφάνειες θα ρυθμίζονται μεν αλλά ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει μια προσαύξηση της τάξης του 20%, αναδρομικά, για τους δημοτικούς φόρους και τέλη των νέων επιφανειών.

Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας (μέσα στις επόμενες ημέρες) δίνει μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών των ακινήτων τους χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών 12ετίας. Με την νέα ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν και «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» για να προχωρήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, σε μεταβίβαση του ακινήτου.

Ειδικότερα, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς ρεύμα θα πρέπει να προσεκτικοί: Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους Δήμους θα λειτουργήσει ξανά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr Όσοι δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%. Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις,. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να δοθεί η παράταση της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών για το ίδιο χρονικό διάστημα (31.12.2021) , ώστε «η ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τους πολίτες, και να μην υπονομεύσει την εξαιρετική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορά τις γονικές παροχές».

Ειδήσεις σήμεραΤρίτη δόση: Πόσοι την έλαβαν το πρώτο 48ωρο – Τι ακολουθεί

Καιρός: Στους 34 βαθμούς θα ανέβει σήμερα ο υδράργυρος – Άνεμοι έως 7 μποφόρΝέο «εργαλείο» Ερντογάν για το προσφυγικό οι Γερμανοί ψηφοφόροι

Related posts

Ερχεται «καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: Τα 15 ευνοϊκά μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις [λίστα]

banksnews

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο και για τους προμηθευτές του Δημοσίου

banksnews

Κορωνοϊός: Η ΕΕ οδεύει προς οικονομική συρρίκνωση 5-10% το 2020

banksnews

Ποια αυτοκίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα το 2021;

banksnews

Κορωνοϊός – Σεντένο: Υπάρχει συζήτηση για φόρους ευρωπαϊκού χαρακτήρα

banksnews

Τέλος στο πολύκροτο διαζύγιο: Πόσο θα πληρώσει ο Ρώσος ολιγάρχης

banksnews

Σταϊκούρας στον Spiegel: Η χώρα αλλάζει, στόχος η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων

banksnews

ΕΛΤΑ: Νέα τιμολογιακή πολιτική – Εκπτώσεις έως και 55%

banksnews

Τι αλλάζει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από αυτό το μήνα – Πόσο αυξάνονται οι καθαρές αποδοχές

banksnews