Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Πλαστικά Θράκης: Πτώση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο

Πλαστικά Θράκης: Πτώση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο

Πωλήσεις ύψους 316,1 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης το εννεάμηνο 2022, καταγράφοντας πτώση 7,5% σε σχέση με τις πωλήσεις του εννεάμηνου του προηγούμενου έτους, οι οποίες ανήλθαν σε €341,6 εκατ., ενώ τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €32,2 εκατ. σε σχέση με €81 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων προϊόντων προστασίας από τον COVID-19.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα €32,2 εκατ., τα €22,3 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα €5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19, ενώ διαμορφώθηκαν και έκτακτα κέρδη ύψους €4,6 εκατ.

Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με το εννεάμηνο του 2019, όπου υπάρχει άμεση συγκρισιμότητα, τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 89,4%, καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά στο Εννεάμηνο του 2022, της μειωμένης ζήτησης και του εξαιρετικά αυξημένου κόστους α’ υλών, ενέργειας και μεταφορικών.

plastika thrakis

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, σημείωσε:

“Ο Όμιλος κατάφερε για ακόμα ένα τρίμηνο την επίτευξη σταθερής, βιώσιμης, αλλά και σημαντικά υψηλότερης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία. Θέσαμε βάσεις για μακροπρόθεσμη βελτίωση και ανάπτυξη, εντός συνθηκών έντονης αβεβαιότητας, πληθωριστικών πιέσεων και χαμηλής ζήτησης.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε με συνέπεια τόσο το προγραμματισμένο όσο και το έκτακτο επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους €42 εκατ. για το 2022, σε ταμειακή βάση. Οι επενδύσεις του Ομίλου χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό με ιδίους πόρους, ενώ υλοποιούνται κυρίως στις εγκαταστάσεις μας στην Ελλάδα, αλλά και στις λοιπές χώρες δραστηριοποίησης και εντάσσονται στο ευρύτερο τριετές επενδυτικό πλάνο 2020-2022 το οποίο, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει ανέρχεται στα €102 εκατ. Συνεχίζουμε τη δυναμική πορεία ανάπτυξής μας στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση του όγκου παραγωγής, στη συνεχή βελτίωση του προϊόντικού μίγματος και της κερδοφορίας, καθώς και στην ενίσχυση της δυναμικής σε επίπεδο ανακύκλωσης εντός του πλαισίου ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.”

Προοπτικές Ομίλου

Αναφορικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από τις σημαντικά αυξητικές πληθωριστικές τάσεις, σε όλο το εύρος της οικονομίας, αλλά και σε όλα τα κόστη που αποτελούν την κοστολογική βάση της βιομηχανίας και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε επίπεδο ζήτησης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνει σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον.

Αναφορικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί και προσαρμόζεται στο μέτρο του εφικτού, στις αλλαγές που διαμορφώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο και στις σαφώς δυσχερέστερες συνθήκες, συγκριτικά από τους προηγούμενους μήνες του έτους, λαμβάνοντας μέτρα για να επιτύχει τη δυνατόν καλύτερη οικονομική απόδοση, με παράλληλη διαχείριση των επιχειρησιακών κινδύνων που προκύπτουν. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, η σημαντική κάμψη της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και της προσπάθειας μείωσης αποθεμάτων από την πλευρά των πελατών και το εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας, αποτελούν παράγοντες που βρίσκονται εκτός του πεδίου επιρροής του Ομίλου και δυσχεραίνουν πολύ σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου για το τέταρτο τρίμηνο, όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω της εποχικότητας των κλάδων δραστηριοποίησης, εκτιμάται χαμηλότερη κερδοφορία, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο τρίμηνο του έτους αποτελεί παραδοσιακά το πιο αδύναμο τρίμηνο σε επίπεδο κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, γίνεται η εκτίμηση σχετικά μικρής απόκλισης από το στόχο του προϋπολογισμού αναφορικά με το επίπεδο των Κερδών προ Φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο (€25 εκατ.), ωστόσο η ετήσια κερδοφορία θα παραμείνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όντας υπερδιπλάσια από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες, αναδεικνύοντας εκ νέου τη δυναμική του Ομίλου και τις προοπτικές του.

 • Πλαστικά Θράκης
 • κέρδη
 • τζίρος
 • 2022

  Related posts

  Attica Bank: Αυξημένα τα έσοδα από προμήθειες στο εννεάμηνο

  admin

  Jumbo: Αύξηση σε πωλήσεις, EBITDA και EBIT το γ’ τρίμηνο

  admin

  Alpha Bank: Στα 796.519 τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών

  admin

  Χρηματιστήριο: Προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής πορείας λόγω Wall Street

  admin

  Χρηματιστήριο: Τελευταία φετινή ευκαιρία για την προσέγγιση των 930 μονάδων

  admin

  NBG: Τιμή-στόχος €31,2 με οδηγό τις ΑΠΕ για τη MYTILINEOS

  admin

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραμένει ισχυρή η αντίσταση στις 971-3 μονάδες

  admin

  Στον MSCI Greece Standard η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

  admin

  INTRAKAT: Ο Περικλής Λόντος προσωρινός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

  admin