Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο πίσω οι αποφάσεις για την εκ των προτέρων φραγή 5ψήφιων αριθμών

Πιο πίσω πάνε οι αποφάσεις για την εκ των προτέρων φραγή 5ψήφιων αριθμών που είχε προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα διαβούλευση ύστερα και από την αντίθεση που εξέφρασαν οι συμμετέχουσες εταιρείες.

Η πρόταση της ΕΕΤΤ έγινε προκειμένου να δοθεί λύση σε συνέχεια των καταγγελιών από πλευράς των καταναλωτών για υπέρογκες χρεώσεις στους λογιαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε προτείνει την εκ των προτέρων «φραγή» σε όλες τις υπηρεσίες που χρεώνονται με τη λήψη μηνυμάτων (PSMS/PMMS) σε όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις χωρίς τη συναίνεση του καταναλωτή χρεώσεις για Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), δηλαδή τους πενταψήφιους αριθμούς. Ωστόσο, ο καταναλωτής εφόσον το επιθυμούσε, θα είχε τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πάροχό του, να άρει την φραγή αυτή προκειμένου να δέχεται τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Θα ίσχυε δηλαδή το μοντέλο του opt-in της υπηρεσίας, και όχι του opt-out, που ισχύει σήμερα.

Η Επιτροπή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα με τους φορείς (AMAZE, COSMOTE, FORTHNET, MESSAGE CLOUD, MOBIVAS, NEWSPHONE, PAYDASH, PΗONIFY, SAM MEDIA, VODAFONE, WIND, ΟΤΕ, ΣΕΚΕΕ) οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της Επιτροπής «για την προστασία των καταναλωτών να εφαρμοστεί εκ των προτέρων φραγή σε όλες τις υπηρεσίες που χρεώνονται με τη λήψη PSMS/PMMS σε όλους τους συνδρομητές των Παρόχων Δικτύου Εκκίνησης Κλήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εγγραφή στις υπηρεσίες αυτές και η λήψη τους με τη συναίνεση των συνδρομητών». Όπως επισημαίενται, στην παρούσα χρονική στιγμή, η ΕΕΤΤ δεν θα προχωρήσει στην τροποποίηση της ΑΠ ΕΕΤΤ 578/29/28.09.2010 (ΦΕΚ 1651/Β/15.10.2010) “Κώδικας Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης”, ως ισχύει. Ωστόσο, διαπιστώνει την ανάγκη να εξετάσει συνολικά το θέμα των χρεώσεων υπηρεσιών τρίτων που πραγματοποιούνται είτε μέσω των αριθμοδοτικών σειρών Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης, ή χωρίς τη χρήση αυτών (με απευθείας χρέωση). και ενσωματώνονται προς πληρωμή στον λογαριασμό ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η ΕΕΤΤ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης, θα εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας των καταναλωτών ώστε να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των χρεώσεων αυτών στον λογαριασμό των συνδρομητών, αφού πρώτα έχει παρασχεθεί η συναίνεσή τους και θα προχωρήσει στη διενέργεια νέας σχετικής δημόσιας διαβούλευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2019 οι καταγγελίες τόσο στην ΕΕΤΤ όσο και στο Συνήγορο του Καταναλωτή ήταν αυξημένες με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ σε μια εταιρεία παροχής ΥΠΠ και η ΕΕΤΤ να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: https://www.--.gr

Related posts

Folli- Follie: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αίτημα στο Πρωτοδικείο για αντικατάσταση της διοίκησης

banksnews

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια

banksnews

Το χαρτί της πτώχευσης παίζει η Lufthansa: Απορρίπτει την κρατική οικονομική στήριξη

banksnews

Αποτελέσματα Εθνικής Ασφαλιστικής 2019

banksnews

Κομισιόν: «Παγώνει» το σχέδιο για τον ψηφιακό φόρο υπό τις πιέσεις της Ουάσινγκτον

banksnews

Γιατί αυτός ο εργοδότης επιλέγεται ξανά και ξανά

banksnews

Τουρισμός – Χάρης Θεοχάρης: Επιτάχυνση του στρατηγικού προγράμματος το 2021

banksnews

Κοινωνικό μέρισμα: Κλείνει σήμερα το koinonikomerisma.gr για τις ενστάσεις

banksnews

Σκυλακάκης: Έως τις 29 Δεκεμβρίου το νέο αίτημα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης

banksnews