Image default
NATIONAL BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πηγές Εθνικής: Με ποια κριτήρια αποφασίζουμε για το Frontier

Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier), χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές, επισημαίνουν πηγές της τράπεζας με αφορμή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως εξηγούν το Frontier των 6 δισ. δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

Η Εθνική, επισημαίνουν απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία, ενώ το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό «πέραν των προσδοκιών της Εθνικής».

Οι πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου (3 δισ. στο Frontier). Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.

Τονίζουν δε εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

Τα επόμενα βήματα

Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7 προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνεται μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση «με τόσο καλές προσφορές στο «τραπέζι» και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την Τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής», καταλήγουν.

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Ασκήθηκαν 2.538 warrants

banksnews

Attica Bank: ΑΜΚ υπέρ παλαιών μετόχων με «παράθυρο» για προτιμητέο επενδυτή

banksnews

Μείωσε ξανά τα επιτόκια η Τουρκία παρά τον φουσκωμένο πληθωρισμό

banksnews

Η ETE διοργανώνει τον 2ο μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών

banksnews

Τουρκία: Παίζει άμυνα για τη λίρα με καθυστερήσεις στις αγορές FX

banksnews

ΤτΕ: 33 δισ. δάνεια στον έλεγχο εταιρειών διαχείρισης

banksnews

Μικρότερη αύξηση στις αγορές ομολόγων συζήτησε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

banksnews

Alpha: Απόδοση άνω του 20% για όσους συμμετάσχουν στην ΑΜΚ βλέπει η Eurobank Equities

banksnews

Πρόγραμμα 500 εκατ. από ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις

banksnews