Image default
PIRAEUS BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πειραιώς: Νέα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2021

Στην μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επτά κρίσιμων κλάδων μπαίνει η τράπεζα Πειραιώς μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την δρομολόγηση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Η τράπεζα αναλαμβάνει δύο στρατηγικού χαρακτήρα δεσμεύσεις που αφορούν τις νέες εκταμιεύσεις δανείων αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί στη διαχείριση και διάθεση των πόρων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει εντός του 2021 σε νέες εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ σε τομείς ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας όπως: ενέργεια, υποδομές, εμπόριο, μεταποίηση, βιομηχανία, μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η διοίκησή της «έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλει αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, με βάση τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Προσθέτουν δε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έχει αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και είναι απόλυτα προετοιμασμένη να κινητοποιήσει όλους τους πόρους και τις δυνατότητές της αλλά και διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων αλλά και την συγχρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

Τα οφέλη του Sunrise

Απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise (κεφαλαιακή ενίσχυση και μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων ) είναι η Τράπεζα Πειραιώς να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στον βασικό της ρόλο που είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στην πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, τομείς που θα απορροφήσουν σχεδόν το 60% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης. Συνδιαμόρφωσε, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο του UNEP FI των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες εφαρμόζει. Στο πλαίσιο αυτό έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές ώστε να κατευθύνονται σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Επίσης προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Αιχμή του δόρατος στον μετασχηματισμό της τράπεζας αποτελεί η ψηφιοποίησή της, η οποία υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και θα οδηγήσει σε νέα προϊόντα, κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη που θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η τράπεζα Πειραιώς, τα προηγούμενα χρόνια έχει μειώσει 30% το λειτουργικό της κόστος σε περιοχές επικάλυψης και έχει ως στόχο περαιτέρω μείωση 20% τα επόμενα τρία έτη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι:

  • ο τριπλασιασμός των πωλήσεων μέσω ψηφιακών καναλιών,
  • η μείωση των εργασιών ταμειακής διαχείρισης στα σημεία πώλησης και
  • η παροχή άνω του 50% του χρόνου των στελεχών σε συμβουλευτικές εργασίες προς τον πελάτη.

Οι νέοι τομείς

Νέοι τομείς δραστηριότητας που αναμένεται να πλαισιώσουν τις παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και στους οποίους η τράπεζα θα δώσει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

  • asset management/διαχείριση περιουσίας,
  • ασφάλειες,
  • πληρωμές,
  • κοινές πλατφόρμες εξυπηρέτησης,
  • advisory σε θέματα real estate

Προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη

Η ταχεία πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» πολλών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και τις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας για την υποστήριξη όσων έχουν πληγεί, διαμορφώνουν σύμφωνα με την τράπεζα Πειραιώς, τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδο στην κανονικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Εκτιμά ότι για φέτος και μεσοπρόθεσμα είναι εφικτή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 4%. Ειδικότερα για το 2021 εκτιμά ότι το ποσοστό είναι επιτεύξιμο αν τα έσοδα από τον τουρισμό κινηθούν στα επίπεδα του 50% σε σχέση με το 2019, κάτι που κρίνεται δυνατό με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η κατανάλωση, στην οποία εκτιμά ότι θα διοχετευθεί σημαντικό μέρος από την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε στις περιόδους των lockdowns. Επιπλέον, για τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί από το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο έργων και ενεργειών όπως αυτές περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Related posts

Τι πρέπει να ξέρετε για τον χειρισμό επιταγών και συναλλαγματικών

banksnews

Μεγάλου: Μειώνονται κατά 50 δισ. τα τραπεζικά NPLs ως το 2021

banksnews

Υπέρ του «ναι» στην ΑΜΚ της Πειραιώς τάσσεται η Glass Lewis

banksnews

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από Πειραιώς

banksnews

Στο σχήμα Olympia – Virtus περνά η Avis Rent a Car

banksnews

ABN Amro Bank: Περικόπτει κατά ένα τρίτο τη δραστηριότητά της στην επενδυτική τραπεζική

banksnews

Καραβίας: Προτεραιότητα η ανάπτυξη της Eurobank στα Δωδεκάνησα

banksnews

Eurobank: Αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ

banksnews

Αύξηση κερδών 23,4% το 2020 για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

banksnews