Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος : Η Ελλάδα προσβλέπει στη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Σαντορίνη, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Θήρας.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθύτατα όχι απλώς στην ανάγκη, αλλά στην μεγάλη αξία της εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με όλους μας τους γείτονες, επομένως και με την Τουρκία».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αυτό προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από το σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Στο ίδιο ύφος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «εάν και οσάκις χρειασθεί, θα επιβάλλουμε στην πράξη τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια».

Ακολούθως τόνισε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις καθίστανται ακόμη πιο επιτακτικές, καθώς, η Τουρκία έχει επιδοθεί στην περιοχή της Συρίας σε μια σειρά αυθαίρετων, ως καταφανώς αντίθετων προς το Διεθνές Δίκαιο, πολεμικών επιχειρήσεων.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις που επιβάλλει η θεσμοθετημένη από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, δεν πρόκειται να ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Πολλώ μάλλον όταν οι αυθαιρεσίες αυτές απειλούν και τα σύνορα καθώς και την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οριοθετούνται από τα σύνορα και από την επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στη Σαντορίνη, αφού υπογράμμισε τη μακραίωνη ιστορία της, έκανε λόγο για ένα αληθινό «διαμάντι» των Κυκλάδων και τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ πρόσθεσε ότι ακτινοβολεί, όπως και όλα τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, το φως του πανάρχαιου πολιτισμού μας, αποτελώντας φάρους μετάδοσης του μηνύματος της ειρηνικής συνάντησης και συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε το δήμαρχο Θήρας και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, σημειώνοντας ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή στο πρόσωπό του, υπό την ιδιότητά του, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία -όπως είπε- μετατρέπεται σε μεγάλο και βαρύ χρέος να τηρεί τα διδάγματα που αναβλύζουν από την ιστορία του τόπου τους.

«Και θα θυμάμαι πάντα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρέους, τον ακροτελεύτιο στίχο του Γιώργου Σεφέρη στο ποίημά του Σαντορίνη: Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, και κατέληξε λέγοντας: «Σας είμαι, λοιπόν, ευγνώμων για τη διάκριση αυτή και σας διαβεβαιώ ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα, για να φανώ άξιος της τιμής από την πλευρά του νησιού σας, που αποτελεί αληθινό διαμάντι των Κυκλάδων και τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε παγκόσμια κλίμακα».

(Πηγή πληροφοριών: - – ΜΠΕ)

Related posts

Αγωνία στο Μαξίμου για τις τράπεζες – Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την επόμενη ημέρα

banksnews

Στα Χανιά για τη μαθητική παρέλαση ο Μητσοτάκης

banksnews

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Μισέλ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

banksnews

Διαψεύδει το Βερολίνο ότι Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν στα πρόθυρα πολέμου

banksnews

Φωτιές από Τσαβούσογλου : Στις διερευνητικές δεν συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

banksnews

«Ηρεμούν» τα νερά του Αιγαίου; Συρίγος και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά στο MEGA

banksnews

Οχετός Πολάκη στη Βουλή : Εκτός ορίων πάλι με βρισιές και απειλές

banksnews

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Με διαδικασίες εξπρές οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον Ιανό

banksnews

Πρόταση Μητσοτάκη-Μόσιαλου για κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ

banksnews