Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι Ταλιμπάν αυξάνουν τις διασυνοριακές επιθέσεις κατά Πακιστανών στρατιωτών

Το Πακιστάν δήλωσε την Κυριακή ότι τα περιστατικά με τις δυνάμεις ασφαλείας του να γίνονται στόχος διασυνοριακών επιθέσεων από το Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά και απηύθυνε κάλεσμα στις αρχές των Ταλιμπάν να λάβουν πρωτοβουλίες για το γεγονός, μια ημέρα μετά τις φερόμενες αεροπορικές επιδρομές από το Πακιστάν στη γειτονική χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το περιστατικό αύξησε τις ήδη υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ των γειτόνων.

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές των Ταλιμπάν κάλεσαν το Σάββατο τον πρεσβευτή του Πακιστάν στην Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν για τα πλήγματα. Ένας τοπικός αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάτοικοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πακιστανικά αεροσκάφη εντός του αφγανικού εναέριου χώρου.

“Τις τελευταίες ημέρες, τα επεισόδια κατά μήκος των πακιστανο-αφγανικών συνόρων έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπου, οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας γίνονται στόχος από την άλλη πλευρά των συνόρων”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται “ατιμώρητα” και ότι το Ισλαμαμπάντ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις αφγανικές αρχές να δράσουν για να τις σταματήσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Είπε ότι επτά πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συνοριακή περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν την Πέμπτη. Το Βόρειο Βαζιριστάν συνορεύει με την ανατολική αφγανική επαρχία Χοστ, όπου λέγεται ότι πραγματοποιήθηκαν τα πλήγματα την Παρασκευή.

Οι αρχές των Ταλιμπάν λένε ότι ελέγχουν τις διασυνοριακές επιθέσεις από τότε που κατέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δεν επιβεβαίωσε τα πλήγματα, ενώ η πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές.

Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) εξέφρασε την ανησυχία της για το περιστατικό.

“Η UNAMA ανησυχεί βαθύτατα από τις αναφορές για απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών στις επαρχίες Χοστ και Κουνάρ”, ανέφερε ο οργανισμός στο Twitter, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να εξακριβώσει τα γεγονότα και να επαληθεύσει τις απώλειες.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση του αριθμού των νεκρών. Ένας τοπικός αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Χοστ υποστήριξε ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν εξέδωσε αυστηρή δήλωση με την οποία προειδοποίησε το Ισλαμαμπάντ για “άσχημες συνέπειες” σε περίπτωση επανάληψης.

“Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από οκτώ μήνες ήταν ένα καλό μάθημα για τους επιτιθέμενους που θέλουν να μη σεβαστούν το έδαφος και την ελευθερία του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Related posts

Λευκός Οίκος: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

banksnews

Ιράν: Ανάμειξη στις κρατικές υποθέσεις η υποστήριξη Μπάιντεν στις διαδηλώσεις

banksnews

Ιράν: Ανισορροπία στις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στο πλάισιο των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015

banksnews

Πρωτοδικείο Χαλκίδας: Κατάθεση δύο εγγυητικών επιστολών προκειμένου να δοθεί ελευθεροπλοϊα στο Ρωσικό τάνκερ Lana με σημαία Ιράν

banksnews

Ελ Εριάν: Έρχεται κρίση κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ

banksnews

Σε εξέλιξη από σήμερα η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση “Μέδουσα 12” στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας

banksnews

Ολ. Σολτς: Η Γερμανία στηρίζει πλήρως το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

banksnews

Μ. Βρετανία: Η Τρας κέρδισε την ψηφοφορία για το fracking – 40 Συντηρητικοί απείχαν

banksnews

Αφρική: Τα κρούσματα κορονοϊού στην “μαύρη” ήπειρο ξεπέρασαν τα 4,8 εκατ

banksnews