Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή ίσως δημιουργήσει 216 εκατ. μετανάστες ως το 2050

Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια “κλιματικούς μετανάστες” έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει “μια παγκόσμια εκτίμηση”, εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.

“Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη”, σχολίασε.

“Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050”, υπογράμμισε.

Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν “hotspots” κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.

“Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση “τώρα”.

Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.

- -

Related posts

Αρμενία: Χιλιάδες άνθρωποι στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

banksnews

Οι ΗΠΑ προτρέπουν και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ

banksnews

AstraΖeneca: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο αυξάνει τον κίνδυνο πήξης του αίματος

banksnews

Κορονοϊός: Η Πορτογαλία επαναφέρει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 45 κοινότητες

banksnews

Λίβανος: Την Τρίτη σύσκεψη του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου για την έκρηξη του Αυγούστου του 2020

banksnews

Βέμπερ (ΕΛΚ): Ψευδαίσθηση τα περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, να σταματήσει η ενταξιακή διαδικασία

banksnews

Εσουατίνι: Ταραχές στην πρώην Σουαζιλάνδη – Οι αρχές διέψευσαν ότι ο βασιλιάς εγκατέλειψε τη χώρα

banksnews

ΗΠΑ: Αυξάνεται η αισιοδοξία των CEOs, βλέπουν υψηλότερες αμοιβές, λιγότερες απολύσεις

banksnews

Ρουμανία: Πάνω από 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews