Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: “Πολύ απίθανο” η Fed να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, παρά την ισχυρότερη οικονομία

Παρά το τι βλέπει την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, επιβεβαίωσε την Κυριακή τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της.

“Νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος”, δήλωσε ο Powell σε χθεσινή του συνέντευξη, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

“Είμαι σε θέση να εγγυηθώ ότι η Fed θα κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει την οικονομία για όσο διάστημα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη”, πρόσθεσε.

Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει σχεδόν μηδενικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια και αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, μετά από μια απότομη ανάκαμψη από την πτώση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020.

Αν και η οικονομία έχει ανακτήσει περισσότερες από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την κορύφωση της κρίσης, υπολείπονται ακόμη περίπου 9 εκατομμύρια, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Ωστόσο, ο Powell τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, ιδιαίτερα για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

“Δεν έχουμε την απάντηση για όλα, αλλά η δουλειά που κάνουμε προς όφελος του κοινού είναι απίστευτα σημαντική και καταλαβαίνουμε ότι αν πράξουμε σωστά, μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους”, είπε. “Εάν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο της οικονομίας τα πάνε καλά, τότε αυτό θα ωφελήσει και τους υπόλοιπους”.

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,5% το 2021, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984.

“Στη Fed και πολλοί αναλυτές ιδιωτικών φορέων, βλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας να ξεκινούν τώρα”, δήλωσε ο Powell. “Πραγματικά, οι προοπτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά.”

Ο ίδιος όμως σημείωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να συνεχιστεί η ανάκαμψη. Ενώ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανησυχεί για τις τρέχουσες κυβερνοεπιθέσεις που κάποια μέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ένα θέμα για το οποίο δεν ανησυχεί είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος κυμαίνεται περίπου στο 1,6% τώρα και παραμένει κάτω από τον στόχο της Fed στο 2%. Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, ακόμη και αν ο πληθωρισμός κυμανθεί πάνω από το στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα.

Related posts

Γαλλία: Σύγκρουση ενός υπερελαφρού αεροσκάφους με ένα τουριστικό αεροπλάνο – 4 νεκροί

banksnews

ΠΟΥ: Σχεδόν 1 δισ. δόσεις εμβολίου έχουν εξασφαλιστεί για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα

banksnews

Τραμπ ή Μπάιντεν; Ένα κρίσιμιο ερώτημα για τη Βρετανία μετά το Brexit

banksnews

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τέταρτη συναπτή ημέρα

banksnews

Γαλλία: 16.972 νέα κρούσματα και 49 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

banksnews

Βουτιά 8,2% κατέγραψε η γαλλική οικονομία το 2020

banksnews

Υποστήριξε τη δημιουργία και συντηρεί περισσότερες από 220.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη η Huawei

banksnews

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Έκκληση του γγ του ΟΗΕ να σταματήσουν οι συγκρούσεις

banksnews

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 25 νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews