Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Η Fed θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων πολύ πριν την άνοδο των επιτοκίων, αλλά όχι ακόμα

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε το 2013 και το 2014 όταν θα αποφασίσει να άρει το πρόγραμμα της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι ο περιορισμός των αγορών θα προηγηθεί κατά “πολύ” της όποιας αύξησης των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το Economic Club of Washington, ο Πάουελ, όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι τα βήματα άρσης της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed, απάντησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων “πολύ πριν τη στιγμή που θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων”.

Η Fed επί του παρόντος συνεχίζει την πολιτική έκτακτης ανάγκης που υιοθέτησε όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληξε την αμερικανική οικονομία την περασμένη άνοιξη, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει το επιτόκιό της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Μάρτιο και να διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να αποτρέψει μια οικονομική κρίση. 

Από πέρυσι το καλοκαίρι, η Fed αγοράζει ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων και ενυπόθηκους τίτλους αξίας 80 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, με στόχο να ενισχύσει την οικονομία και να διατηρήσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το σχόλιο του επικεφαλής της Fed απαντά σε ορισμένα ερωτήματα των οικονομολόγων που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα σχέδια της Fed για την επικείμενη, αναπόφευκτη κατά τους ίδιους, αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ να φτάνει ακόμη και στο 10%, σε ετήσια βάση, τα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, όταν ο Πάουελ ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ξεκινήσει τη “σύσφιξη” η Fed, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας.

Η Fed εξάλλου έχει δηλώσει ότι δεν θα περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έως ότου δει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στο μέτωπο της απασχόλησης και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%.


 

Related posts

Τον Οκτώβριο η αγορά επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,2%

banksnews

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ζήτησε την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατιωτών από τη Λιβύη

banksnews

Τζόνσον: Είμαστε “έτοιμοι” και για αποτυχία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

banksnews

Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση της ΕΕ σε εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca

banksnews

Τουρκία: Εννέα νεκροί σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονάδα Covid-19 νοσοκομείου στο Γκαζιάντεπ

banksnews

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές των εμβολίων

banksnews

Κίνα: 21 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, όλα “εισαγόμενα”

banksnews

Ισραήλ: Σήραγγα που συνέδεε τη νότια Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ ανακάλυψε ο στρατός

banksnews

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει το σχέδιό της για τον ψηφιακό φόρο

banksnews