Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Η Fed αναμένεται να εξετάσει την ταχύτερη μείωση των αγορών στα ομόλογα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:35

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της το ενδεχόμενο να επιταχύνει τις σταδιακές μειώσεις που κάνει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, εν μέσω της ισχυρής οικονομίας και των εκτιμήσεων ότι το ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους. 

“Αυτή την στιγμή, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις υψηλές. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάλληλη προσέγγιση είναι, κατά την άποψη μου, να εξετάσουμε την ολοκλήρωση των αγορών στα ομόλογα – κάτι που ανακοινώσαμε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου – ίσως λίγους μήνες νωρίτερα”, ανέφερε ο Πάουελ μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπως μεταδίδει το Reuters. “Περιμένω ότι θα το συζητήσουμε αυτό στην επόμενη συνεδρίαση μας σε λίγες εβδομάδες”, πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να μην είναι ένα μεταβατικό φαινόμενο. 

Η Fed ξεκίνησε να περιορίζει την έκτακτη στήριξη που προσφέρει στην οικονομία από αυτό τον μήνα. Η τράπεζα αποφάσισε να περιορίζει σταδιακά τις μηνιαίες αγορές από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. με στόχο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Η Fed δρομολόγησε το πρόγραμμα στις αρχές του 2020 για να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μερικοί αξιωματούχοι της Fed ήθελαν πάντως η κεντρική τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κάποια στιγμή την άνοιξη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια για την αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά για να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Πάουελ φαίνεται να δείχνουν ότι είναι έτοιμος να ενστερνιστεί την άποψη αυτή, προωθώντας μια ταχύτερη μείωση των αγορών εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed είναι στις 14-15 Δεκεμβρίου. 

Ανησυχία και για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρόεδρος της Federal Reserve εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού. 

“Η αύξηση της ανησυχίας για τον ιό μπορεί να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να δουλέψουν στο γραφείο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και να εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες”, δήλωσε ο Πάουελ.

Η Fed θα περιμένει για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Όμικρον πριν κάνει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική, ανέφερε ο Πάουελ. 

Related posts

Αφγανιστάν: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέβη στην Καμπούλ

banksnews

Α. Λουκασένκο: Θέλουμε ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander

banksnews

Πακιστάν: Δύο αστυνομικοί νεκροί και έξι τραυματίες από επιθέσεις στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Αφγανιστάν

banksnews

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν είπε πως δεν θέλει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν

banksnews

Ισραήλ: Στα πρόθυρα κατάστασης έκτακτης ανάγκης η χώρα λόγω της μετάλλαξης, λέει ο πρωθυπουργός

banksnews

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

banksnews

Αίγυπτος: Ευχαριστίες στην Ελλάδα για την αποστολή 250.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca

banksnews

Σαουδική Αραβία: Προωθεί επενδύσεις $147 δισ. για να καταστεί παγκόσμιος κόμβος αερομεταφορών

banksnews

Ιταλία: 24.259 νέα κρούσματα και 97 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

banksnews