Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ο Ftse25 έφερε την Αθήνα στο top 10 των παγκόσμιων αγορών

Ο Ftse25 έφερε την Αθήνα στο top 10 των παγκόσμιων αγορών

Οι 21 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαν θετική απόδοση κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2021, γεγονός που είχε πολύ καιρό να παρατηρηθεί και ουσιαστικά έδωσε την ώθηση που χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης προκειμένου το Χ.Α. να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηρίων με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 31 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 31 Μαΐου 2021 ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 10,61%. Ταυτόχρονα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 8,972 δισ. ευρώ στις πρώτες 98 συνεδριάσεις του 2021 και διαμορφώθηκε στα 62,836 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις

Σε επίπεδο πενταμήνου, την πρώτη θέση από τις μετοχές του FTSE 25 κατέκτησε ο τίτλος της Eurobank με κέρδη 32,7%, γεγονός που αποτυπώνει τις κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων στις οποίες προχώρησε η τράπεζα. Ακολούθησε η Mytilineos με άνοδο 29,2% μετά τον μεγάλο κύκλο επενδύσεων και εξαγορών που έχει σε πλήρη εξέλιξη, για να ακολουθήσει η Τιτάν, που προχωρεί σε επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ στην Εύβοια. Εξαιρετικές αποδόσεις πρόσφεραν επίσης οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ της ElvalHalcor, της Viohalco και της ΓΕΚ Τέρνα.  Οι τρεις από τις προαναφερόμενες εταιρείες -εξαιρουμένης της Viohalco- έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα και υψηλά ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών. Η Aegean Airlines  δείχνει ανάκαμψη μετά την πανδημία, για να ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ, που δείχνει ξανά τη δυναμική του μετά την επαναλειτουργία των πρακτορείων του. Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, τα οποία εξαπλώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Συμμετοχών και Υπηρεσιών διατήρησαν το θετικό πρόσημο προχωρώντας σε μεγάλη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs).

Μικρές αποδόσεις στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 για τις μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ  και Coca-Cola HBC, αφού έχουν επηρεαστεί από την πτώση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας και του lockdown. Οριακές αποδόσεις εμφάνισαν οι τίτλοι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, του ΟΛΠ,  της Lamda Development  και του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, πτώση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου κατέγραψαν οι τίτλοι των Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, ενώ ο τίτλος της Πειραιώς Financial Holdings βυθίστηκε λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε διόρθωση σε ποσοστό 2,92% τον Μάιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 10,16% της αξίας του, εν μέσω των κραδασμών που δημιούργησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,73% και της Alpha Bank. Από τον FTSE 25 ξεχώρισε τον Μάιο η Aegean Airlines με απόδοση 17,90%, ακολουθούμενη από τα ΕΛΠΕ ( 8,70%), ενώ Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΤΕ είχαν άνοδο άνω του 5%. Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Viohalco.

Τον Μάιο, επίσης, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 1,70%, έχοντας διορθώσει μάλιστα έως τα επίπεδα των 852,54 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό την 21η Μαΐου), ενώ το υψηλό μήνα ήταν στις 917,30 μονάδες, στις 6/5.

 • FTSE25
 • top 10

  Related posts

  Χ.Α.: Παραμένει το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ 670-730 μονάδων

  banksnews

  Alpha Finance: «Αγορά» για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-Οι τιμές-στόχοι

  banksnews

  ΑΛΟΥΜΥΛ: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

  banksnews

  Οι εκτιμήσεις της Axia Research για τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ

  banksnews

  Folli Follie: Προστασία από τους πιστωτές μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου

  banksnews

  Μπουτάρη Οινοποιητική: Στις 14/7 ΓΣ για εκλογή νέου ΔΣ

  banksnews

  Paperpack: Στα 1,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2019

  banksnews

  Ποιες είναι οι 5 νέες εισαγωγές στο ΧΑ τη νέα χρονιά

  banksnews

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με «σφραγίδα» Γ.Σ. η διανομή μερίσματος €0,17/μετοχή

  banksnews