Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο όμιλος Adani αντεπιτίθεται στη Hindenburg – Πώς απαντά στις κατηγορίες

Στην αντεπίθεση πέρασε την Κυριακή ο ινδικός όμιλος Adani, που έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια έκθεση της Hindenburg Research η οποία κατηγορεί τις εταιρείες του ομίλου για εμπλοκή επί δεκαετίες σε θρασύτατη χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ινδικός όμιλος, που ανήκει στον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας, Γκαουτάμ Αντάνι, εξέδωσε μια λεπτομερή απάντηση στην έκθεση της Hindenburg Research, όπου επισημαίνει ότι συμμορφώνεται με την εκάστοτε τοπική νομοθεσία, ενώ προέβη και στις απαραίτητες σχετικές αποκαλύψεις.

Ο όμιλος Adani επισημαίνει ότι η έκθεση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Hindenburg Research είχε στόχο να στηρίξει το σορτάρισμα στο οποίο προέβη η τελευταία προκειμένου να εγγράψει κέρδη, χωρίς να επικαλείται στοιχεία, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Hindenburg Research οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή του ομίλου, κατακρημνίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τον μέχρι πρόσφατα τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη στην έβδομη θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Η απάντηση του ομίλου Adani έρχεται την ώρα που η ναυαρχίδα του Ινδού δισεκατομμυριούχου Adani Enterprises έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσφοράς μετοχών αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, η οποία έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά επισκιάστηκε από την έκθεση της Hindenburg, η οποία ήγειρε ανησυχίες για το χρέος του ομίλου και την αξιοποίηση φορολογικών παραδείσων.

Έτσι, μετά την πτώση της Παρασκευής, η μετοχή της Adani Enterprises κατρακύλησαν κάτω από την τιμή έκδοσης, εγείροντας αμφιβολίες για την επιτυχία της προσφοράς μετοχών.

“Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από εμάς με οντότητες που τελούν ως ‘συνδεδεμένα μέρη’ βάσει των νόμων και των λογιστικών προτύπων της Ινδίας έχουν γνωστοποιηθεί δεόντως από εμάς”, αναφέρει ο όμιλος Adani στην 413 σελίδων απάντησή του που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή.

“Αυτή βρίθει στοιχείων σύγκρουσης συμφερόντων και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία ψευδών κινήτρων προκειμένου να επιτρέψει στη Hindenburg, γνωστή ως short seller, να εξασφαλίσει τεράστιο οικονομικό κέρδος με άδικα μέσα σε βάρος αμέτρητων επενδυτών”, προσθέτει στην απάντησή του ο ινδικός όμιλος για την έκθεση της Hindenburg.

Η Hindenburg δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την απάντηση του ομίλου Adani.

Οι απαντήσεις στις κατηγορίες της Hindenburg Research

Στην έκθεσή της η Hindenburg Research αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος Adani χρησιμοποιεί τις υπεράκτιες επιχειρήσεις που διαθέτει σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Μαυρίκιος και τα νησιά της Καραϊβικής, προσθέτοντας ότι ορισμένα funds και εταιρείες-κελύφη κατέχουν “κρυφά” μετοχές στις εισηγμένες εταιρείες του Adani.

Η έκθεση οδήγησε τον όμιλο να προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της Hindenburg, η οποία απάντησε την ίδια μέρα ότι θα χαιρετίσει μια τέτοια κίνηση. 

Στην έκθεσή της η Hindenburg ανέφερε επίσης ότι πέντε από τις επτά μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Adani παρουσιάζουν δείκτη γενικής ρευστότητας, ο οποίος μετρά τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία μείον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάτω του 1, που υποδηλώνει “αυξημένο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας”.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι σημαντικότερες εισηγμένες εταιρείες του ομίλου βαρύνονται με “σημαντικά χρέη”, που έχουν θέσει σε “επισφαλή οικονομική βάση” ολόκληρο τον όμιλο και ότι οι μετοχές επτά εισηγμένων εταιρειών του ομίλου εμφανίζουν περιθώριο πτώσης 85% λόγω των “υπερβολικών αποτιμήσεων”, όπως τις χαρακτήρισε.

Ο όμιλος Adani στην απάντησή του αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία, οι εταιρείες του ακολουθούν μια πορεία “συνεχούς απομόχλευσης”.

Υπερασπιζόμενος δεν την πρακτική ενεχυρίασης μετοχών των υποστηρικτών του -ή βασικών μετόχων του- ο όμιλος Adani αναφέρει ότι η άντληση χρηματοδότησης έναντι εξασφαλίσεων σε μετοχές αποτελεί κοινή πρακτική παγκοσμίως και ότι τα δάνεια χορηγούνται από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες μετά από ενδελεχείς πιστωτικές αναλύσεις.

Ο όμιλος προσθέτει ότι το σύστημα γνωστοποιήσεων της Ινδίας είναι αυστηρό και οι δεσμευμένες θέσεις υποστηρικτών του σε εταιρείες χαρτοφυλακίου έχουν μειωθεί από άνω του 50% που ήταν τον Μάρτιο του 2020 σε ορισμένες εισηγμένες μετοχές, σε λιγότερο από 20% τον Δεκέμβριο του 2022.

Η απάντηση του ομίλου Adani περιλαμβάνει περισσότερες από 350 σελίδες παραρτημάτων με αποσπάσματα από ετήσιες οικονομικές εκθέσεις των εταιρειών του ομίλου, γνωστοποιήσεις και προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον όμιλο, η Hindenburg ζητά απαντήσεις επί 88 ερωτημάτων που θέτει στην έκθεσή της, αλλά 65 από αυτά αφορούσαν θέματα που περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις των εταιρειών του ομίλου.

Τα υπόλοιπα ερωτήματα, σύμφωνα με τον όμιλο Adani, αφορούν μετόχους και τρίτα μέρη, και ορισμένα αποτελούν “αβάσιμους ισχυρισμούς που βασίζονται σε φανταστικά μοτίβα γεγονότων”.

Ο όμιλος Adani απαντά επίσης στους ισχυρισμούς της Hindenburg σχετικά με τους ελεγκτές της εταιρείας, τονίζοντας ότι “όλοι αυτοί οι ελεγκτές που έχουν προσληφθεί από εμάς έχουν δεόντως πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς”.

Related posts

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους “άγνωστου τύπου”

admin

Νορβηγία: Ανάπτυξη 1,3% το 2023 προβλέπει η στατιστική υπηρεσία της χώρας

admin

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του G-20

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνε στο 6% ο πληθωρισμός αλλά με αμείωτες τις υποκείμενες πιέσεις

admin

G20: Ο Μπλίνκεν δεν θα συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ Κίνας και Ρωσίας

admin

Πολωνία: Ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε για “ενέργειες” τηλεοπτικού σταθμού

admin

Ερντογάν: “Πιθανή” μια συνάντηση με τον Μπασάρ αλ Άσαντ

admin

Ιραν και Ιράκ επιδιώκουν βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων

admin

ΕΕ: Πρόταση-γέφυρα για πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

admin