Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός σε χαμηλό πέντε μηνών: Τα αυξανόμενα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και την Παρασκευή βυθίστηκε και πάλι για λίγο κάτω από το πολυδιαφημισμένο όριο των 1800 δολαρίων ΗΠΑ ανά τροϊκανή ουγγιά σε χαμηλό πέντε μηνών στα 1784 δολάρια, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το λαμπερό μέταλλο σκαρφάλωσε και πάλι πάνω από το όριο στα 1810 δολάρια.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις για διάφορους λόγους. Κατά την άποψή τους, η αύξηση των επιτοκίων και ιδιαίτερα το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ οδηγούν τον ρόλο του χρυσού ως νόμισμα κρίσης και αντιστάθμισης του πληθωρισμού να υποχωρεί στο παρασκήνιο.

Ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει σήμερα την τιμή είναι η αύξηση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς, λέει ο Christopher Louney, στρατηγικός αναλυτής της καναδικής επενδυτικής τράπεζας RBC Capital Markets. Η άνοδος των επιτοκίων είναι προβληματική για τον χρυσό, διότι καθιστά το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο δεν παράγει τρέχοντα εισοδήματα, λιγότερο ελκυστικό.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου ομολόγων Pimco, Joachim Fels, τόνισε επίσης σε συνέντευξή του στην Handelsblatt ότι η προοπτική αύξησης των πραγματικών αποδόσεων – δηλαδή των ονομαστικών επιτοκίων μείον τον πληθωρισμό – συνήθως επιβραδύνει την τιμή του χρυσού.

Το αμερικανικό δολάριο, το οποίο έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι σημαντικών νομισμάτων όπως το ευρώ από την αρχή του έτους στον απόηχο της στροφής των επιτοκίων, καθιστά επίσης τον χρυσό που διαπραγματεύεται σε δολάρια ακριβότερο για τους διεθνείς επενδυτές.

Ένα δολάριο έχει ακριβύνει κατά 8% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους. Ένα ευρώ κόστιζε πρόσφατα λίγο πάνω από 1,04 δολάρια, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου η τιμή του ήταν λίγο κάτω από 1,14 δολάρια.

Ο χρυσός βρίσκεται ανάμεσα στη λειτουργία του ως ασφαλές καταφύγιο σε κρίσεις και έναντι του πληθωρισμού, καθώς και στη στροφή των επιτοκίων, συνοψίζει ο Louney. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η τιμή των 31,1 γραμμαρίων χρυσού έχει υποχωρήσει κατά έξι τοις εκατό και από την αρχή του έτους κατά 1,3 τοις εκατό συνολικά.

Οι εισαγωγικοί δασμοί στον χρυσό στην Ινδία αποτελούν πρόσθετη επιβάρυνση
Επιπλέον, οι εισαγωγικοί δασμοί στον χρυσό στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση. Για να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα, η ινδική κυβέρνηση αύξησε τους εισαγωγικούς δασμούς στον χρυσό από 7,5% σε 12,5%.

Οι έμποροι χρυσού στη χώρα προφανώς αντιδρούν ήδη με μειώσεις τιμών στη σχετικά αδύναμη ζήτηση λίγο πριν από το τρίτο τρίμηνο, όταν παραδοσιακά αγοράζεται πολύς χρυσός στην Ινδία λόγω των πολυάριθμων εορτών και διακοπών.

Related posts

Γάλλος ειδικός: Η Όμικρον ίσως είναι η αρχή της εξέλιξης προς έναν πιο κοινό ιό

banksnews

Ταϊλάνδη: Απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσου πληρωμής

banksnews

Hermes International: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα κέρδη α΄ εξαμήνου

banksnews

Φρ. Ολάντ: Ο Πούτιν είναι κατά συρροή ψεύτης – Δεν θέλει πραγματικά να διαπραγματευτεί τώρα

banksnews

HeidelbergCement: Πουλάει δραστηριότητές της στην Ισπανία

banksnews

Στην προεδρία του G7 φέτος η Γερμανία- Ποιοι είναι οι στόχοι του Όλαφ Σολτς

banksnews

Βέλγιο: 7 φιλοξενούμενοι σε οίκο ευγηρίας πέθαναν από την COVID-19 λόγω υποστέλεχους “B.1.621”

banksnews

Atria: Αποχωρεί από τη Ρωσία, πουλάει τις δραστηριότητες φαστ φουντ στη ρωσική Cherkizovo

banksnews

Στόλτενμπεργκ: Η αφγανική ηγεσία είναι υπεύθυνη για τη στρατιωτική κατάρρευση

banksnews