Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σολτς σηματοδοτεί διάσωση με “μοντέλο Lufthansa” για την Uniper

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες για την παροχή βοήθειας προς την Uniper SE, και έδωσε σήμα ότι τα εργαλεία διάσωσης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη διάσωση μεγάλων εταιρειών όπως η Lufthansa είναι και πάλι στο τραπέζι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, αναπτύξαμε πολύ ακριβή εργαλεία – και το προώθησα αυτό ως υπουργός Οικονομικών – προκειμένου να στηρίξουμε εταιρείες που δέχθηκαν πιέσεις από περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται”, δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε την Τετάρτη ότι συζητά πιθανή αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση ή ακόμη και τη λήψη μετοχικών επενδύσεων για την εξασφάλιση ρευστότητας. 

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. 

Η Uniper είναι “μια μεγάλη εταιρεία και είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να δούμε τι μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο Σολτς. 

Οι ροές μειώθηκαν κατά 60%

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να θωρακίσει τόσο τους προμηθευτές όσο και τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε τη μείωση των ροών φυσικού αερίου κατά περίπου 60% μέσω ενός βασικού αγωγού από τη Ρωσία.

“Είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί και στα δύο πεδία. Το κάνουμε ήδη αυτό, παρεμπιπτόντως, τα πολλά δάνεια που διαθέτουμε για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές σε αυτόν τον τομέα συμβάλλουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν”, δήλωσε ο Σολτς.

Όσον αφορά την Uniper, ο Scholz πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “συζητά πολύ στενά με την εταιρεία ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο δεν θα εμφανίζει προβλήματα μόνο και μόνο επειδή μια πολύ σημαντική εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της”.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου κοστίζει στην Uniper 30 εκατ. ευρώ ημερησίως. Εάν η κυβέρνηση έβαζε αρκετά χρήματα για να διασώσει την Uniper για ένα χρόνο, αυτό θα μεταφραζόταν σε κόστος περίπου 11 δισ. ευρώ .

Related posts

Κίνα: Ο Σι προειδοποιεί για την “ακατάλληλη” συσσώρευση πλούτου στην κινεζική οικονομία

banksnews

Βρετανία: Ο Τζόνσον εκφράζει φόβους για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

banksnews

Ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν

banksnews

Jerusalem Post: Γιατί η Άγκυρα έχει ασυλία να επιτίθεται σε άλλες χώρες;

banksnews

Moderna: Δεν συνδέεται το εμβόλιο με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε νέους ανθρώπους

banksnews

Βρετανία: “Δυσκολότερη” η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας, σε σύγκριση με το Παρίσι, κρίνει ο πρόεδρος της COP26

banksnews

Κροατία: Οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι εκπατρισμένοι Κροάτες δίνει η κυβέρνηση

banksnews

Η Space X θα εκτοξεύσει απόψε ένα νέο τουρκικό δορυφόρο

banksnews

Γερμανία: Ένας 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο των ναζί θα βρεθεί ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου

banksnews