Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σολτς επαναβεβαιώνει την στήριξή του σε διζωνική, δικοινοτική λύση στο Κυπριακό

Tην στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Διαβεβαίωσε δε για την πρόθεση του Βερολίνου να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν καλές ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. “Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες”, ανέφερε ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια, ενώ, με το βλέμμα τόσο στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας όσο και στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία – μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας -, ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο αξιώνει η Τουρκία” για λύση δύο κρατών και κάλεσε την Άγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. “Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Λιβύη: Περισσότεροι από 600 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 48ωρο

admin

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι δηλώσεις του Μπάιντεν περί ‘γενοκτονίας’ στην Ουκρανία είναι λανθασμένες και απαράδεκτες

admin

Ιράν: Έτοιμο για συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015

admin

Μεσανατολικό: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Generali: Υπερέβησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη εξαμήνου

admin

Βουλγαρία: Μέτρα κατά της ρητορικής μίσους στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Ουγκάντα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπάλα

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν συζητά με το Συμβούλιο Ασφαλείας τη ”στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία

admin

Γαλλία: Κατασχέθηκε 1 τόνος κοκαΐνης με προέλευση την Κολομβία

admin