Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, εντείνει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον στρατό από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας υποδηλώνουν καθαρή αύξηση του στρατού πέρυσι κατά περίπου 400.000 άτομα εν μέσω της ήδη χαμηλής ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, εκτιμά το Bloomberg Economics, αφού ο Πούτιν διέταξε την επιστράτευση 300.000 ανδρών στην πρώτη επιστράτευση της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο συνολικός αριθμός που τέθηκε σε υπηρεσία είναι πιθανό να ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg για τη Ρωσία Alexander Isakov. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία αποκρύπτουν νέες προσλήψεις για την κάλυψη κενών που άφησαν οι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής και δεν υπολογίζουν τις προσλήψεις από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως η μισθοφορική ομάδα Wagner.
Το Κρεμλίνο αναζητά τώρα 400.000 επιπλέον μισθοφόρους φέτος για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά μάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του σχεδιασμού. Ο Πούτιν έχει εγκρίνει έναν στόχο για την αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού σε 1,5 εκατ. από 1,15 εκατ., κάτι που μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2026 για να επιτευχθεί.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι σε ηλικία επιστράτευσης εγκατέλειψαν επίσης τη χώρα μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης από τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τη δημογραφική μείωση που δείχνει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6,5% την επόμενη δεκαετία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι “η ικανότητα επέκτασης της παραγωγής στη ρωσική οικονομία περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας”.
Περίπου το ένα τρίτο των οικονομικών τομέων που παρακολουθεί η στατιστική υπηρεσία παρουσίασε μείωση της απασχόλησης πέρυσι, αλλά οι προσλήψεις στρατιωτικών αντιστάθμισαν σχεδόν το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων στο συνολικό αριθμό. Επιπλέον, η επιστράτευση και η πρόσληψη μισθοφόρων οδήγησε σε μείωση του ανδρικού εργατικού δυναμικού και σε έλλειψη σε πολλούς κλάδους.
Οι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις ανησυχίες ότι οι εντεινόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού παρεμποδίζουν τη ρωσική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου.
Η ανεργία στη Ρωσία μειώθηκε στο 3,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν για κάθε έναν από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 εν μέσω έλλειψης προσωπικού. Η στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει τα τελευταία της στοιχεία την Τετάρτη.
Ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια των τριών πιο πρόσφατων υφέσεων της Ρωσίας, ο αριθμός των ανέργων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο το 2022 και συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τον Isakov.
“Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό. Πρώτον, η εκτίναξη των δημόσιων δαπανών πέρυσι έχει επεκτείνει τους περισσότερους τομείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους – αξιοσημείωτα κέρδη στη μεταποίηση που σχετίζεται με την άμυνα, στις κατασκευές, είναι όλα παραδείγματα τόνωσης των δημόσιων δαπανών. Δεύτερον, οι απώλειες απασχόλησης σε άκρως κυκλικούς τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο, αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της απασχόλησης στον στρατιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τρίτον, η δραστική μείωση των εισαγωγών, ιδίως στις αρχικές φάσεις της κρίσης, σήμαινε ότι τα περιθώρια κέρδους των εγχώριων παραγωγών αυξήθηκαν και τα κίνητρα για τη διατήρηση του προσωπικού παρέμειναν σε ισχύ”, σημείωσε ο Isakov.
Η Natalia Danina, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της HeadHunter, μιας εταιρείας προσλήψεων στη Ρωσία, δήλωσε ότι η μηνιαία αύξηση των κενών θέσεων ξεπέρασε την αύξηση των βιογραφικών που έλαβε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι δείκτες προσφοράς εργασίας ενδέχεται να επιστρέφουν σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την πανδημία του κορονοϊού στη Ρωσία το 2021, “όταν η έλλειψη προσωπικού ήταν σε πλήρη ισχύ”, δήλωσε η ίδια. “Η χαμηλή ανεργία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, παρεμποδίζει τις διαδικασίες για τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας”, δήλωσε η Danina. “Είτε δεν υπάρχουν άνθρωποι είτε δεν επιδιώκουν να αλλάξουν δουλειά εν μέσω δύσκολων συνθηκών”.
Διαβάστε ακόμα: