Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ο «προθάλαμος» του Χρηματιστηρίου και ο στόχος του developed markets

Ο «προθάλαμος» του Χρηματιστηρίου και ο στόχος του developed markets

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με εταιρείες να ετοιμάζουν την εισαγωγή τους και στην Κύρια, αλλά και στην Εναλλακτική Αγορά. «Έχουμε στον “προθάλαμο” εταιρείες» επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), Γιάννος Κοντόπουλος (φωτο), κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή το πρόσφατο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Ειδική μνεία έγινε για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τις διεργασίες για την εισαγωγή του να βρίσκονται στο 55% σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ. Εξάλλου, στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι μία ηχηρή εισαγωγή -με το αεροδρόμιο να πληροί τις προϋποθέσεις- η οποία θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται στις χρηματαγορές. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο «αγκάθια», το ένα εκ των οποίων έγινε αντιληπτό μέσω σχετικών επισημάνσεων στο πρόσφατο συνέδριο.

Πρόκειται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, στους οποίους βασίζεται παραδοσιακά η ελληνική οικονομία. Ο στόχος της εισαγωγής εταιρειών από τους συγκεκριμένους κλάδους βρίσκεται σε «πρώτη γραμμή», με τον κ. Κοντόπουλο να εξηγεί πως η διοίκηση του Χ.Α. εργάζεται και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια του briefing ήταν ο αντίκτυπος που έχουν προκαλέσει στην εικόνα της εγχώριας αγοράς περιπτώσεις εταιρειών τύπου Folli Follie. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοντόπουλος διευκρίνισε πως έχουν γίνει σημαντικά «βήματα» στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης και πως το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα καλό σημείο προετοιμασίας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχουν προχωρήσει τα πράγματα και από πλευράς νομοθετικών διαδικασιών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει δρομολογήσεις τις διαδικασίες για τις διαγραφές τέτοιου είδους εταιρειών, με εκπρόσωπο της τράπεζας να στέλνει το εξής μήνυμα: «Δεν το ξεχνάμε, το συνεχίζουμε».

Ένα από τα βασικά «στοιχήματα» για την ΕΧΑΕ αποτελεί και η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των developed markets (ανεπτυγμένες αγορές), με τον κ. Κοντόπουλο να επισημαίνει πως γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχουν επαφές με τρεις επενδυτικούς οίκους: τον MSCI, τον FTSE και τον S&P. Ως χρονικό περιθώριο για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν προσδιοριστεί τα 1,5 έτη ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική αγορά ως «ώριμη». Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει έξτρα ώθηση μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα), καθώς «δομικά θα αποτελέσει ένα λιγότερο σημείο τριβής», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος. Η αέναη προσπάθεια και η επαγρύπνηση, με συνεχείς συναντήσεις και ενημερώσεις των θεσμικών επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης μπορούν να αποδειχθούν η «συνταγή» της επιτυχίας στο δρόμο προς το «developed markets» που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου.

Αριστοτέλης Παππάς

 • ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 • αεροδρόμιο
 • Τουρισμός
 • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
 • ανεπτυγμένες αγορές
 • investment grade

  Related posts

  ΔΕΗ: Στο 0,5179% το ποσοστό επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου

  admin

  Attica Bank: Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των warrants- Το χρονοδιάγραμμα

  admin

  Ελλάκτωρ: Αλλαγές στη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων από την ΑΜΚ

  admin

  Attica Group: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα από την ICAP

  admin

  Κλουκίνας-Λάππας: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Θυγατρικής 3,46 εκατ. ευρώ

  admin

  ΕΛΓΕΚΑ: Παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης ΓΣ για πώληση ποσοστού

  admin

  Χρηματιστήριο: Στις 795-786 µονάδες η πλησιέστερη ζώνη στήριξης

  admin

  Όμιλος Alumil: «Άλμα» τζίρου 38,4% στο εννεάμηνο

  admin

  Χρηματιστήριο: Προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής πορείας λόγω Wall Street

  admin