Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν συζητά τη διεκδίκηση από τη Ρωσία ενός τεράστιου τμήματος του βυθού του Αρκτικού Ωκεανού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς ασφαλείας με θέμα την κατάσταση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ρωσία να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η Ρωσία το 2021 υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Μόσχα έλεγε εκείνη την χρονική περίοδο ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως των αβαθών υδάτων που συνορεύουν με την ακτογραμμή μιας χώρας, κάτι το οποίο θεωρείται ως μια επέκταση των εδαφών της, που δίνει το δικαίωμα στη χώρα να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.

“Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά”, ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας.

Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή, από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τις στρατιωτικές της υποδομές στην περιοχή.

- -

Related posts

COP27: Η κλιματική εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία το 2023

admin

Airbnb: Κέρδη και έσοδα ρεκόρ για το δ’ τρίμηνο

admin

Ο Πασινιάν επέκρινε την αδράνεια των Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Μ.Βέμπερ: Ο Β.Πούτιν θέλει να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

admin

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήσσεται η Καλιφόρνια λόγω της κακοκαιρίας

admin

Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Πολιτική κρίση στο Περού: Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της προέδρου Μπολουάρτε για “γενοκτονία”

admin

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Cicero του Facebook νίκησε τους ανθρώπους στο παιχνίδι στρατηγικής Diplomacy

admin

Ηandelsblatt: Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ εστιάζουν στην Κίνα, τόσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους

admin