Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν μπορεί να προτείνει κατάπαυση του πυρός μετά την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, λέει αναλυτής

Με την περιοχή του Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πριν προσφέρει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο CNBC αναλυτής αμυντικής πολιτικής.

“Ο Πούτιν μπορεί να προσφέρει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν μη τι άλλο για να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να προασπίσει τα κέρδη που έχει καταφέρει να επιτύχει μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Victor Abramowicz, διευθυντής της Ostoya Consulting, η οποία συμβουλεύει εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα τα στρατεύματά του για την “απελευθέρωση” της επαρχίας Λουχάνσκ έπειτα από αρκετές εβδομάδες αιματηρών μαχών. Ένα τεράστιο μέρος των υποδομών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, έχει ισοπεδωθεί ενώ γίνεται λόγος για πολυάριθμους θανάτους.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη του Ντονέτσκ, με την επαρχία να δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δύσκολη απόφαση για τον Ζελένσκι

Παρ’ όλο που η εκστρατεία δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που επιθυμούσε η Μόσχα, δήλωσε ο Abramowicz, η Ρωσία φαίνεται “σχεδόν σίγουρα” σε θέση να επιτύχει τους πιο περιορισμένους στόχους της στο Ντονμπάς. Εάν ο Πούτιν προσφέρει στη συνέχεια κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, σημείωσε ο Abramowicz.

“Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να πιστεύουμε ότι η αποδοχή μιας ρωσικής εκεχειρίας θα οδηγήσει πραγματικά σε μια μόνιμη ειρήνη”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ενισχύσει τα στρατεύματά της και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Ζελένσκι δεν αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, αυξάνει “τον κίνδυνο να χάσει, ενδεχομένως, μέρος της δυτικής υποστήριξης στην οποία βασίζεται”, δήλωσε ο Abramowicz, προσθέτοντας ότι η επιλογή αυτή μπορεί να του επιβληθεί από τους δυτικούς ηγέτες.

Και το αν ο Ζελένσκι θα δεχόταν μια τέτοια κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από το πόση στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει από τη Δύση, πρόσθεσε.

Το μέλλον της δυτικής υποστήριξης

Ο Abramowicz είπε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία για τουλάχιστον έξι μήνες έως και ένα έτος.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, θα επηρεάσουν την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Abramowicz.

“Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη “πολεμική κόπωση” στις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί έχουν επίσης τεράστιους πόρους που μπορούν να δεσμεύσουν για δεκαετίες”, είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν διαφορετικούς υπολογισμούς για το χρονικό διάστημα που είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Related posts

Αφγανιστάν: Προς “κυβέρνηση Ταλιμπάν” εν μέσω σιτοδείας

banksnews

Ισραήλ: Στο υψηλότερο επίπεδό τους από το Μάιο τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Ισπανία-ΗΠΑ συμφώνησαν για την χρήση στρατιωτικών βάσεων στην νότια Ισπανία για Αφγανούς πρόσφυγες

banksnews

Reuters: Η ΕΚΤ θα συζητήσει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη

banksnews

ΗΠΑ: Μέχρι το 2050 το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσε να προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια

banksnews

Α. Φάουτσι: “Ας είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από εργαστηριακή διαρροή”

banksnews

Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Λ. Όστιν θα διαβεβαιώσει Ουκρανία και Γεωργία, ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή

banksnews

Μπόρις Τζόνσον: Η Σαουδική Αραβία κατανοεί την ανάγκη σταθεροποίησης των αγορών πετρελαίου

banksnews

Κίνα: Τη χαμηλότερη άνοδο των τελευταίων 14 μηνών κατέγραψε ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin

banksnews