Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί δύο εύθραυστα αφρικανικά έθνη: Κονγκό και Νότιο Σουδάν

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκινά την Τρίτη ένα ταξίδι σε δύο εύθραυστα αφρικανικά έθνη που συχνά ξεχνά ο κόσμος, όπου οι παρατεταμένες συγκρούσεις έχουν αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανθρώπους να παλεύουν με την πείνα, σημειώνει το Reuters.

Η επίσκεψη από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και το Νότιο Σουδάν, μεταφέρει τον 86χρονο Πάπα σε μέρη όπου οι καθολικοί αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού και όπου η Εκκλησία είναι βασικός παράγοντας στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και στις προσπάθειες οικοδόμησης της δημοκρατίας.

Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε επειδή ο Φραγκίσκος υπέφερε από αναζωπύρωση μιας χρόνιας πάθησης στο γόνατο. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και μπαστούνι, αλλά το γόνατό του έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Και οι δύο χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους – το Κονγκό σε ορυκτά και το Νότιο Σουδάν σε πετρέλαιο – αλλά μαστίζονται από τη φτώχεια και τις διαμάχες.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και έχει πληθυσμό περίπου 90 εκατομμυρίων, δέχεται την πρώτη επίσκεψη Πάπα από τότε που ο Ιωάννης Παύλος Β΄ ταξίδεψε εκεί το 1985, όταν ήταν γνωστή ως Ζαΐρ.

Ο Φραγκίσκος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την ανατολική πόλη Γκόμα, αλλά η στάση αυτή ακυρώθηκε μετά την αναζωπύρωση των μαχών μεταξύ του στρατού και της ανταρτικής ομάδας Μ23 στην περιοχή όπου ο πρεσβευτής της Ιταλίας, ο σωματοφύλακάς του και ο οδηγός του σκοτώθηκαν σε ενέδρα το 2021.

Ο Φραγκίσκος θα παραμείνει στην πρωτεύουσα Κινσάσα, αλλά θα συναντηθεί εκεί με θύματα της βίας από τα ανατολικά.

“Το Κονγκό είναι μια ηθική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να αγνοηθεί”, δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής του Βατικανού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αρχιεπίσκοπος Έτορε Μπαλεστρέρο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, 26 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα.

Η Καθολική Εκκλησία της χώρας που αριθμεί 45 εκατομμύρια κατοίκους έχει μακρά ιστορία στην προώθηση της δημοκρατίας και, καθώς ο Πάπας φτάνει, ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

“Η ελπίδα μας για το Κονγκό είναι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τη δέσμευση της Εκκλησίας για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Βατικανό, Κρις Τροτ, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια ως διπλωμάτης στην Αφρική.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δέχεται την πρώτη επίσκεψη Πάπα από τότε που ο Ιωάννης Παύλος Β’ ταξίδεψε εκεί το 1985, όταν ήταν ακόμη γνωστή ως Ζαΐρ.

Διαβάστε ακόμη: 

* Bloomberg: Αυξάνεται το αποτύπωμα της Ρωσίας στην Αφρική καθώς η Γαλλία εγκαταλείπει την Μπουρκίνα Φάσο

Related posts

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια ύψους 1,78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

admin

Λιθουανία: Η βουλή αναγνώρισε την Ομάδα Wagner ως “τρομοκρατική οργάνωση”

admin

Ιράν: Απογειώθηκε drone για να απωθήσει κατασκοπευτικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια γυμνασίων στον Κόλπο

admin

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 63% το 2022

admin

Γερμανός υπουργός Άμυνας: Η πρώτη ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2 αναμένεται στην Ουκρανία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο

admin

Ο Ερντογάν ανέφερε στον Στόλτενμπεργκ τις “επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας”

admin

Ο Πολωνός πολιτικός Καζίνσκι συνέδεσε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νεαρών γυναικών

admin

Πέθανε ο “Ταμπουραλί Πασάς”, ο Τούρκος αξιωματικός που έδωσε εντολή για να δολοφονηθεί ο Σολωμός Σολωμού

admin

Θετικός στον κορονοϊό ο Τζερόμ Πάουελ – Εμφανίζει ήπια συμπτώματα

admin