Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων ασκεί πίεση στη Δαμασκό και τη Μόσχα

Η Συρία και η Ρωσία βρέθηκαν αντιμέτωπες σήμερα με νέες πιέσεις προκειμένου να επιδείξουν διαφάνεια σε σχέση με τη φερόμενη χρήση τοξικών όπλων, επ΄ευκαιρία της συνεδρίασης του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη, στην Ολλανδία.

Οι συριακές αρχές πάντα παραλείπουν να δηλώσουν το απόθεμά τους των χημικών όπλων και να δεχτούν ερευνητές αυτού του διεθνούς οργανισμού στο έδαφός τους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας.

Η δηλητηρίαση με τη βοήθεια νευροπαραλυτικού παράγοντα του αντιπολιτευόμενου και φυλακισμένου σήμερα Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, συνεχίζει επίσης να συνιστά “σοβαρή απειλή” στις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξάλειψη των χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Αρίας.

Η Συρία αρνείται τη χρήση χημικών όπλων και δηλώνει ότι έθεσε όλα τα αποθέματά της υπό διεθνή επίβλεψη στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2013, όταν προσχώρησε στον ΟΑΧΟ, μετά τη φερόμενη επίθεση με σαρίν, έναν νευροτοξικό παράγοντα, που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων στα προάστια της Δαμασκού, της πρωτεύουσας.

Ωστόσο τα κράτη μέλη του ΟΑΧΟ ψήφισαν τον Απρίλιο την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Συρίας, έπειτα από έρευνα που την εμπλέκει σε νέες επιθέσεις με τοξικό αέριο. Τα δικαιώματά της θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι αυτές οι χώρες να αποφασίσουν ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού δήλωσε πλήρως όλα τα χημικά της όπλα και τις εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων.

“Μέχρι σήμερα, η Συρία δεν έχει εφαρμόσει κανένα από αυτά τα μέτρα”, δήλωσε ο Αρίας προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της Δαμασκού “δεν μπορούν πάντα να θεωρούνται ακριβείς και πλήρεις”.

Ο γενικός διευθυντής είπε ότι οργανώνει μια συνάντηση με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν για την κατάσταση.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε επίσης σήμερα καθώς δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις που διατύπωσαν οι δυτικές χώρες για τη δηλητηρίαση το 2020 του Ναβάλνι, την οποία αποδίδουν στη Ρωσία, που αρνείται την εμπλοκή της στο περιστατικό.

“Σοβαρή απειλή”

“Η χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά επίσης σοβαρή απειλή για τη σύμβαση”, δήλωσε ο Αρίας.

“Καλούμε ξανά τη Ρωσία και το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε η Μπόνι Τζένκινς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τον αφοπλισμό.

Η Βρετανίδα υπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι είπε ότι η Ρωσία πρέπει όχι μόνο να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και για τη δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα της KGB Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.

“Δεν υπάρχει καμιά εύλογη εξήγηση γι αυτές τις δηλητηριάσεις εκτός από την εμπλοκή και την ευθύνη της Ρωσίας”, είπε η Γκόλντι.

Η Μόσχα αρνείται οποιασδήποτε εμπλοκή στα δύο αυτά περιστατικά.

Ο πρεσβευτής της Συρίας απέρριψε την “πολιτικοποιημενη” απόφαση να ανασταλούν τα δικαιώματα της χώρας του στον ΟΑΧΟ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλεξάντρ Σούλγκιν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι “εντελώς αβάσιμοι” και “μέγα σκάνδαλο”.

- -

Related posts

Βουλγαρία: Οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να ανεβάσουν τις τιμές για να επιβιώσουν

banksnews

Ιταλία: Υποχρεωτικό από αύριο το “πιστοποιητικό εμβολιασμού” σε τρένα, αεροπλάνα, σχολεία, πανεπιστήμια

banksnews

Γερμανία: Περίπου 240 συλλήψεις σε επεισόδια που ξέσπασαν σε συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο

banksnews

Ισπανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – Πέντε τραυματίες

banksnews

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

banksnews

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου 4 ώρες πριν την αναχώρηση

banksnews

Χερσαία στρατιωτικά γυμνάσια με ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία θα πραγματοποιήσει ο ουκρανικός στρατός

banksnews

Το Βερολίνο χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή

banksnews

HP: Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο

banksnews