Η ευρωζώνη δεν μπορεί να δημιουργήσει κοινή ασφάλιση για τους αποταμιευτές, έως ότου οι τράπεζες ασχοληθούν με τα αποθέματά τους σε επισφαλή δάνεια, είπε ο Μάριο Ντράγκι σε μια ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τη σκληρή θέση της Γερμανίας για την τραπεζική ένωση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι τα θέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων ήταν «αλληλένδετα», προτού προσθέσει: «Η μείωση του κινδύνου και ο καταμερισμός των κινδύνων πρέπει να συμβαδίζουν παράλληλα … και τα NPLs αποτελούν μέρος αυτού».
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε δημοσίως μια τέτοια θέση σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ επισφαλών δανείων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και συγκεντρώνονται σε ασθενέστερα τραπεζικά συστήματα όπως η Ιταλία, και ένα προτεινόμενο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν επιθυμούν να προωθήσουν ένα σύστημα ασφάλισης καταθέσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη στήριξη του ενιαίου νομίσματος. Θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα δεν θα αναλάμβανε όλο το βάρος μόνη της εάν αποτύγχανε μια μεγάλη τράπεζα. Αλλά η Γερμανία, ανησυχώντας ότι είτε οι αποταμιευτές της είτε οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να ξεμείνουν με τον λογαριασμό, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες για το σχέδιο μέχρι οι τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να εντοπίσουν και να διαθέσουν τα επισφαλή δάνεια.
Επί του παρόντος, όλοι με έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ευρώπη θα πάρουν πίσω καταθέσεις αξίας 100.000 ευρώ, σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας. Ωστόσο, η ασφάλεια των καταθέσεων δεν χρηματοδοτείται ακόμη, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το αν τα ασθενέστερα κράτη θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης μιας μεγάλης τράπεζας στη χώρα τους.
Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ συγκρούστηκαν με τη Ρώμη για σχέδια που θα απαιτούσαν από τις ιταλικές τράπεζες να κρατήσουν περισσότερα μετρητά έναντι των επισφαλών δανείων – μια κίνηση που αποσκοπούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πιο γρήγορα στο μέλλον από ό, τι τώρα. Ενώ ο κ. Ντράγκι είπε λίγο άμεσα για αυτά τα σχέδια τη Δευτέρα, υπαινίχθηκε ότι υποστήριξε μια πιο σκληρή προσέγγιση.
«Τα NPLs είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί … Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα νομικό περιβάλλον όπου τα NPLs μπορούν να αντιμετωπιστούν, μπορούν να πωληθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Πρόκειται για ένα παλαιό πρόβλημα. Η νομοθεσία θα πρέπει να καλύπτει ζητήματα παλαιού τύπου, όχι μόνο τα νέα ζητήματα.»
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – συμπεριλαμβανομένου του ιταλού προέδρου του, Αντόνιο Ταγιάνι – συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο έντονων επικριτών των αυστηρών μέτρων για τα NPLs από τις εποπτικές αρχές.
Οι παρατηρήσεις του κ. Ντράγκι σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι ανέφεραν ότι η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση κινδύνου και τον επιμερισμό του κινδύνου πρέπει να συμβαδίζει – εν μέρει για να μετριάσει τις ανησυχίες στη Γερμανία ότι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος καταθέσεων θα οδηγούσε σε δαπανηρές διάσωση τραπεζών σε ασθενέστερες οικονομίες από ισχυρότερα μέλη της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Για να είναι επιλέξιμες για κοινή ασφάλεια καταθέσεων, οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ πρέπει είτε να προβλέψουν πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε να τα εκποιήσουν».