Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Νίκος Αλιάγας στο “άντρο” των περιβόητων Γάλλων πυροσβεστών στο Παρίσι

Ο Νίκος Αλιάγας από τον καιρό που τον επισκεπτόμουν στο Μεσολόγγι (μια δεκαετία πριν), είχε ξεκινήσει να έχει πάθος για τη φωτογραφία, προτρέποντας τον ήδη φωτογράφο συντοπίτη και φίλο του, Βασίλη Αρτικό να του μάθει τα μυστικά της δουλειάς. Από τότε μέχρι σήμερα ο φωτογράφος Νίκος Αλιάγας έχει κάνει μεγάλες εκθέσεις, έχει δημοσιεύσει βιβλία, μέχρι που πρόσφατα διάβασα στα σχόλια των αναρτήσεών του στο Instagram ότι τον χαρακτηρίζουν νέο Henri Cartier Bresson.

Αυτό που ενώνει τον συμπατριώτη μας με τον μεγάλο Γάλλο φωτογράφο του 20ού αιώνα είναι ένα: ο ουμανισμός. Η αποτύπωση της ψυχής στο βλέμμα. Αυτό φαίνεται κι από τη δήλωση που έκανε ο ίδιος για το ημερολόγιο των πυροσβεστών του Παρισιού για το 2023:

“Βλέπω τα βλέμματα των παιδιών σε σώματα ενηλίκων, άνδρες και γυναίκες με στολή στην κεντρική αυλή, πληρώματα που σπεύδουν μέσα στο κάδρο σιωπηλά. Ακούω το βουητό της πόλης πάνω από τα τείχη, ακούω επίσης φωνές που υψώνονται την ώρα της προπόνησης, ένας εκτυφλωτικός ήλιος διαπερνά την τρίχρωμη (σ.σ. γαλλική) σημαία, υπάρχει σαν μυρωδιά καλοκαιριού στον αέρα, αλλά για τους πυροσβέστες του πυροσβεστικού σταθμού Ρουσσώ δεν υπάρχει χρόνος για ανάπαυλα…”

Είναι αλήθεια ότι οι πυροσβέστες του Παρισιού αποτελούν εκτός από σώμα “στρατιωτών της φωτιάς” και μια υπερηφάνεια της πόλης. Τελείως πρακτικά θα αναφέρω ότι είναι οι πρώτοι που φτάνουν ό,τι κι αν συμβεί. Και ας μην είναι φωτιά, αλλά μια ηλικιωμένη κυρία που έσπασε το πόδι της. Θα έλεγα, οι μόνοι που έτρεχαν όλοι μαζί κάθε πρωί στο άλσος Buttes Chaumont, είναι το αίμα που κυλάει ακόμα στις φλέβες της ανθρωπιάς αυτής της ευρωπαϊκής μητρόπολης. Αλλά ας το θέσουμε με λόγια του Αλιάγα που τους φωτογράφισε:

“Ανακαλύπτω μια οικογένεια όπου κάθε μέλος κρατάει την τάξη του, τη θέση του, την υπερηφάνεια του. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει, ανακαλύπτω επίσης την οργάνωση μιας στενά δεμένης και αφοσιωμένης ομάδας και αυτό που παρατηρώ αμέσως, πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή και το πεδίο δράσης τους, είναι η απόλυτη ανθρώπινη δέσμευσή τους. Το να είσαι πυροσβέστης δεν σημαίνει μόνο να κατακτάς το άγνωστο και τον κίνδυνο με τη δύναμη της εμπειρίας, αλλά και να είσαι έτοιμος να δώσεις τη ζωή σου για να σώσεις τη ζωή κάποιου άλλου. Και το βλέπω στα μάτια τους, στα νιάτα τους και στον ενθουσιασμό τους. Λέγεται συχνά ότι το να γίνεις πυροσβέστης είναι μια κλίση, στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό… Το να είσαι πυροσβέστης είναι μια μαθητεία που γίνεται ιεροσύνη, ένα δώρο χωρίς ημίμετρα, όπου κάθε μέρα είναι ένας νέος κίνδυνος. Στον φακό μου είδα το αίσθημα ευθύνης και την απαιτητική ζωή. Τους σεβόμουν ήδη πριν τους γνωρίσω, σήμερα τους ‘θαυμάζω’”.

To ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα calendrierofficieldespompiersdeparis.fr, που δημιουργήθηκε για την περίσταση , στην τιμή των 24,99€ (με μεταφορικά). Ολα τα κέρδη από τις πωλήσεις του θα διατεθούν στα κοινωνικά έργα των πυροσβεστών του Παρισιού.

- --.gr

Related posts

Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα €780 εξετάζει η κυβέρνηση

admin

ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων την 1η Ιουλίου – Ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα

admin

Αβάσταχτη η ακρίβεια, μπαίνει φρένο στην κατανάλωση (πίνακες)

admin

Ακτοπλοΐα: Αυξήσεις έως και 28% στις τιμές των εισιτηρίων λόγω ενεργειακής κρίσης

admin

Jumbo: Γιατί το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά – Τα Χριστούγεννα το 33% του τζίρου μας

admin

Ενεργειακή κρίση: Θα λύσει η ΕΕ τον «γόρδιο δεσμό» με την τιμή του αερίου; – Όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

admin

Προϋπολογισμός 2023: Κρατάει η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός – Μειώνεται το χρέος

admin

Πουλήθηκε η έπαυλη του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Τσακίρη στο Ψυχικό – Μια από τις πιο ιστορικές βίλες

admin

Tα σενάρια για αναδρομικά, αυξήσεις και 13η σύνταξη

admin